Recept: Pudim de Pão com Vinho do Porto

De Portugezen zijn gek op zoet. En er zijn dan ook taartjes, gebakjes en andere zoete snacks in overvloed. Maar ook van zoiets simpels als een broodpudding weten ze wat leuks te maken. Vandaag wederom de Port in de hoofdrol, alleen drinken we het dit keer niet op. Maar maken we er een lekker nagerecht mee!

Een broodpudding heeft normaal gesproken een vrij neutrale smaak. De Port in dit recept zorgt ervoor dat het geheel wat interessanter wordt. Ideaal om restjes (oud) brood op te maken.

Ingrediënten

voor de karamel
2 kopjes suiker
1/2 kopjes water

voor de pudding
5 (oude) broodjes
4 eetlepels suiker
3 eieren
2 1/2 kopje melk
3/4 kopje Portwijn (ruby)
1 eetlepel boter
1/2 kopje rozijnen

Bereiding

Voor een extra rijkelijk nagerecht week je de rozijnen van tevoren in een schaaltje met Port. Laat ze een nachtje onderstaan, schep ze eruit en gebruik de port vervolgens in het recept (weggooien is zonde).

Pudim de Pão com Vinho do Porto

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zet vast een tulband vorm (ong. 25 cm) of andere puddingvorm klaar op het aanrecht. Eerst gaan we de karamel maken. Doe de suiker met het water in een schaaltje en roer totdat alles goed gemengd is. Schep het vervolgens in de vorm. Nu gaan we de vorm op laag vuur verwarmen zodat de suiker karameliseert. Roer er niet in, laat de warmte zijn werk doen. Dit kan wel een kwartiertje duren. Loop echter niet weg, maar blijf erbij! Zodra het een mooie karamelkleurige substantie is kan het vuur uit. Draai de vorm nu rond, zodat er overal in de vorm een dun laagje karamel komt. Verbrand je niet!

Dan de pudding. Zet een steelpan op met hierin de melk, de boter en de suiker. Breng dit rustig aan de kook. Draai zodra de melk kookt het vuur uit en giet de port bij het mengsel. Roer even door.

Snijd de broodjes in plakjes en leg ze in een ruime schaal. Zodra al je brood hierin ligt giet je het warme melkmengsel er overheen. Laat dit nu een kwartiertje intrekken/rustig staan.

Klop ondertussen met een garde je eieren los. Als het brood een kwartier heeft gestaan kan je ei erbij. Meng alles goed door elkaar met een vork, tot je een homogene massa krijgt. Schep de helft hiervan in de vorm. Strooi er dan de rozijnen overheen en schep de andere helft van het broodmengsel erbovenop.

De vorm gaat au bain marie in de oven. Dat doe je door de puddingvorm in een grote pan/bakblik te zetten. Vervolgens gaat het geheel in de oven. Vul daarna de pan (niet de puddingvorm!!) met water. Door dit pas in de oven te doen scheelt het een hoop gesleep en gespetter met het water. Gebruik voldoende water, als je te weinig gebruikt kan het gaan koken en dat komt de textuur van de pudding niet ten goede.

Bak de broodpudding in zo’n 40 minuten af op 180 graden. Of tot de pudding stevig is, de baktijd kan per oven/vorm iets verschillen. Haal uit de oven en serveer warm.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.