Recept: Punheta de Bacalhau

Dit is er een voor de liefhebbers van ceviche. Deze punheta de bacalhau is namelijk net even een keer wat anders. Het is een frisse salade op basis van rauwe bacalhau. Heerlijk als voorgerecht met wat geroosterd brood, als licht tussendoortje of bijvoorbeeld voor tijdens een picknick. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en het is klaar in een handomdraai! Eigenlijk het ideale gerecht voor een warme zomeravond.

Punheta de Bacalhau

Punheta de Bacalhau

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 1 Stem

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

10

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 300 gram bacalhau

  • 1/2 rode ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 bosje verse peterselie

  • zwarte olijven (naar smaak)

  • olijfolie (extra virgem)

Bereiding

  • Versnipper de ontzoute/geweekte kabeljauw met je vingers, leg op een mooie schaal en besprenkel rijkelijk met goede olijfolie.
  • Snijd je ui in dunne halve maantjes, wat olijven in plakjes en pers de tenen knoflook. Voeg dit bij de bacalhau. Snijd wat verse peterselie fijn en strooi over de rest van de ingrediënten. Hussel alles nu voorzichtig door elkaar. Breng eventueel op smaak met wat versgemalen zwarte peper. Besprenkel voor het serveren met extra olijfolie.
  • Serveer met geroosterd zuurdesembrood om in de olie te dippen.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!