Het is weer november, dus de recepten staan deze maand wederom geheel in het teken van de kastanje! Herfst en kastanjes gaan toch een beetje hand in hand en je ziet ze in Nederland ook steeds vaker in de supermarkten liggen. Het eerste recept deze maand is een simpel bijgerecht: puré de castanhas. Oftewel kastanjepuree. Een bijgerecht dat prima past bij herfstige hoofdgerechten!
São Martinho (11 november) telt in Portugal een beetje als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken.
Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!