Bos in Barreiros: Palacio do Raio

Soms gaan we ergens naar binnen, bij voorkeur als het regent. Maar het is oktober als ik dit schrijf en nog onverminderd heerlijk na zomeren in een herfstgekleurde omgeving. Ja, dat is het voordeel van de Minho, de Costa Verde, de kleuren worden nooit saai. Bloemen volgen de seizoenen, fruit kleurt na de bloesem en blad van de wijnranken verveelt nooit. De grassen wuiven in de zwoele wind en stemmen me vrolijk. Ik dwaal af.

Waar Braga, de derde stad van Portugal ooit een kleine plaats was, omgeven door uitgestrekte tuinen en velden, is het nu een metropool. Alle talen van de wereld hoor je hier gesproken (gelukkig komt het toerisme weer op gang). Het oude centrum is rond de grootste en oudste kathedraal van het land gebouwd, de Sé. Maar alle kathedralen heten zo, dus onthoud Sé Braga: het bezoeken zeker waard, maar daar gaat dit niet over. Nee, “Palacio do Raio” is het onderwerp.

Het paleis stond ooit te midden van een enorm tuinencomplex. Wanneer je er naar toe gaat is dat maar moeilijk voor te stellen. Hogere gebouwen en drukke straten, parkeergarages een ziekenhuis en vele winkels en restaurants staan op een steenworp. Overigens ook nog enkele andere musea, want ja, het palacio is tegenwoordig museum. Het is te bezoeken voor een twee euro toegangsprijs [museums in Portugal zijn niet gratis!]. De andere museums komen nog wel een andere keer aan de beurt, maar nu al wil ik de “Fontein van het idool” vermelden. Want deze opgegraven fontein, ooit opgesteld door de Romeinen, getuigt andermaal van het bestaan van een enorm tuinencomplex. Echter dat was voor het palacio werd gebouwd.

Palacio do Raio

In de jaren van voorspoed voor het palacio was in de directe omgeving een religieus centrum (Rome van Portugal komt niet zomaar!) anex ziekenhuis gevestigd. Dat centrum en ziekenhuis zijn inmiddels verdwenen en vervangen door de eerder genoemde moderne gebouwen en functies. Het palacio heeft inmiddels nog een paar vierkante meter gras te midden van al het steen, maar daarvoor hoef je er niet naar toe.

De opdracht voor het ontwerp en de bouw is verleend aan één van de meest beroemde architecten uit de geschiedenis. André Soares bouwde ook de Nieuwe Poort en aan de eerder genoemde Sé. Een groot vakman met visie. Het palacio is niet groot: meer een luxe buitenverblijf als een paleis lijkt het. In de loop der jaren, het dateert oorspronkelijk van 1752, is het verschillende malen van eigenaar veranderd. João Duarte Faria, de opdrachtgever voor de bouw verkocht het uit geldgebrek aan Miguel José Raio, die voor de betegeling aan de buitenkant heeft gezorgd. Oorspronkelijk waren er geen tegels in het plan opgenomen. Later is het nog eigendom geweest van het ziekenhuis Santa Casa da Misericórdia. Toen het ziekenhuis naar haar nieuwe locatie verhuisde, in na een grondige renovatie van de tegels en het gebouw de functie van museum aan het gebouw toevertrouwd. Wat er te zien is? De geschiedenis van het ziekenhuis, haar belangrijke personen, gereedschappen en processieonderdelen voor de Heilige week.

Dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00-13:00 en van 14:30-18:30 uur.

Het Palacio do Raio is goed bereikbaar per auto, maar er gaat ook een goede trein- en busverbinding naar Braga.

* Rua do Raio, 4700-920 Braga


Gerard en Elly hebben in Noord-Portugal, in Barreiros, een Bed & Breakfast AL/98139 Villa Branca Barreiros. De bed en breakfast is het hele jaar open voor maximaal twaalf gasten. Na boeking ontvang je een gids met interessante plaatsen om te bezoeken in de omgeving en natuurlijk staat het palacio daar in.