Roo to Rooster: On Hold…?

Ken je die mop van die Aussies die naar Portugal zouden gaan? Ja de rest kan je wel raden. Corona gooit helaas voor ons roet in het eten. We hebben het een paar weken aangekeken en laten bezinken. De afgelopen zes weken hebben we in een tijdelijk huisje aan de Australische westkust de balans opgemaakt, werk gezocht en de kinderen terug ingeschreven op school. De plek hier was gelukkig top. Gezellig op een boerderij bij een hele aardige familie. De kinderen elke dag lekker buiten en genieten van alle dieren en het boerderij leven.

De conclusie die we alleen moeten trekken lijkt hard, maar onvermijdelijk: waarschijnlijk gaat ons vertrek naar Portugal niet door. We verhuizen de komende week terug naar Sydney.

De grootste complicerende factor voor ons zijn de gesloten grenzen. Op dit moment zit Portugal dicht, de verwachting is geloof ik dat die grens binnen nu en een paar maanden wel weer open is. Australië daarentegen zit echt potdicht, het is een eiland en dat ziet men hier nu als strategisch voordeel in de Coronatijden. Zelfs de reisbranche verwacht niet dat we Australië voor het eind van het jaar uit mogen, mogelijk zelfs nog een stuk van 2021 niet.

Als residents hebben wij ons aan deze travel ban te houden. Daar bovenop komt de wereldwijde economische klap. Waar het vinden van een baan tot een paar maanden geleden makkelijk was, en het starten van een eigen zaak dus een relatief klein risico (want je hebt immers zo weer een baan als het misgaat), ligt dat nu anders. Zeker in een nieuw land, waar we niet vloeiend zijn in de taal en dus automatisch een achterstand zullen hebben op een overspannen arbeidsmarkt. Heel zuur allemaal. Jarenlange voorbereidingen, het perfect timen van het opzeggen van banen, onze reis en de gesprekken voor nieuwe kansen in Portugal die op gang waren gekomen.

Je zou kunnen zeggen, waarom begin je niet opnieuw met plannen voor over een tijdje? Hier hebben we over nagedacht, en bij ons overheerst het gevoel dat we ergens willen settelen. We hopen dat Corona snel overwaait, maar vrezen wat anders. En na 6 jaar huren en onze recente reis, hebben we behoefte aan een eigen plek waar wij mogen bepalen welke kleur de muur heeft of waar we een schilderij willen ophangen.

We zeggen nooit nooit, en wie weet gebeurt er een wonder. Als er iets is dat we altijd hoog in het vaandel hebben, is dat ons motto “Go with the flow”. Dus tot die tijd dat dit gebeurt: Adeus, en het was fijn voor jullie te mogen bloggen!


Wes was de afgelopen maanden vaste gastblogger voor Saudades de Portugal. Hier volgde je de vorderingen en voorbereidingen van het gezin in de ophanden zijnde verhuizing naar Portugal. Helaas kwam er door Corona voorlopig een einde aan de emigratieplannen…