Via Algarviana

De Algarve is niet alleen voorbehouden aan zon-, zee- en strandliefhebbers. In het binnenland is de Via Algarviana een nog goed bewaard geheim. Deze wandelroute is een must voor de wandelliefhebber, maar ook voor iedereen die meer wil zien dan zand en terrassen. Leer het echte Portugal kennen, midden in de natuur, ver weg van de hordes schaars geklede, roodverbrande en bier drinkende toeristen. Helemaal in mijn straatje dus!

Laat ik beginnen met zeggen dat ik geen wandelfanaat ben. Ik heb geen wandelschoenen en ook geen andere aanverwante artikelen. Maar hoe heerlijk is die totale rust als je je midden in de natuur bevindt?! Met alleen het geluid van tjirpende vogeltjes om je gezelschap te houden, weg stress! Gewoon een beetje op je dooie gemak rondbanjeren en genieten van het uitzicht. Vooral in Portugal is dit meer dan haalbaar en niet eens zo ver van de toeristische plaatsen.

Via Algarviana

De Via Algarviana is een soort pad dwars door het Portugese binnenland. Het biedt een uniek inkijkje in het (nog) ongestoorde dorpsleven van de Algarve. Oorspronkelijk was het een oude handelsroute, die werd gebruikt door de Moren en de Romeinen. Totdat een groep internationale wandelaars besloot de Via nieuw leven in te blazen. Fijn, zulke mensen! Dit hebben ze gedaan door bewegwijzering aan te brengen en met de lokale bevolking faciliteiten voor weggebruikers te promoten. Dit kan variëren van restaurants en culturele monumenten tot natuurgebieden en bijzondere slaapplekken.

Via Algarviana

Het is in totaal ongeveer 300 kilometer van oost naar west (of andersom). Best een eind dus. Gelukkig is het opgedeeld in 14 etappes van 14 tot 30 km, dus je kunt er ook voor kiezen alleen een bepaald deel te lopen. Kies je voor het Monchique deel, hou dan rekening met een klim. Toch niet zo fit als je had gedacht? Kies dan gewoon een andere etappe, er is genoeg moois te zien! Wil je graag de hele route lopen, dan duurt dit ongeveer twee weken. Het kan individueel of in groepsverband.

Via Algarviana

Onderweg kom je een grote verscheidenheid aan typische begroeiing tegen. Denk bijvoorbeeld aan de typische sinaasappelbomen, olijfbomen, amandelbomen, kurkeiken, de medronheiro en johannesbroodbomen. Al wandelend leer je het land kennen. De paden staan goed aangegeven en lopen ook door kleine dorpjes, het is niet alleen maar natuur. Ze hebben het gecombineerd met een stukje cultuur. Voor de echte liefhebbers zijn er speciale wandelreizen, voor de amateurs geldt gewoon genieten van de gekozen etappe! En de volgende keer pak je weer een andere. Hou je van rust, natuur en niet toeristische plekjes, dan is dit de ideale manier om de Algarve te ontdekken. Ben je niet zo’n loper, het kan natuurlijk ook heel Hollands, op de fiets (mountainbike)! Het klinkt misschien allemaal wat stoffig, maar dat hoeft het niet te zijn! De Via Algarviana loopt net boven de volgebouwde kust door een streek waar nog een stukje verrassend authentiek Zuid-Europa te vinden is. Eén tip; doe dit niet in het hoogseizoen, dan is het bloedheet en is de lol er snel af!

Heb ik je interesse gewekt? Check de website voor meer informatie! Geocaching? Check deze website! En voor algemene wandelinformatie of wandelgidsen kijk je hier.