Recept: Salada de Orelha de Porco

Oftewel ‘salade’ van varkensoren. Deze valt voor ons Nederlanders toch wel onder de noemer vreemde gerechten. Het getuigt maar weer eens van de voorliefde van de Portugezen voor alle delen van het varken. Simpel gezegd zijn het gekookte varkensoren op smaak gebracht met knoflook, olijfolie, azijn, koriander, soms een uitje en een snufje zout & peper. Dit valt onder de noemer petiscos en de grootste kans dat je het op tafel krijgt is (uiteraard) in de niet toeristische tascas. Wie durft?!

Salada de Orelha de Porco

gekookte versie

Dit heb ik al meerder keren voor me op tafel gehad, maar ik kon me er niet toe zetten een stukje in mijn mond te stoppen… Uiteraard smult de schoonfamilie ervan! Dus vandaag voor de medeliefhebbers het recept om het zelf ook eens te maken. De meest ‘veilige’ variant, dat dan weer wel. 😉

Salada de Orelha de Porco

Salada de Orelha de Porco

Recipe by Saudades de Portugal
0.0 from 0 votes

Deze ‘salade’ smaakt het lekkerst als je hem een ​​paar uur laat rusten voordat je hem serveert.

Course: – VarkenCuisine: PortugeesDifficulty: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

5

minutes
Kooktijd

55

minutes
Totale tijd

1

hour 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 varkensoren

  • 2 kleine uien

  • 6 teentjes knoflook

  • 1 laurierblaadje

  • 4 eetlepels witte wijnazijn

  • 100 ml olijfolie

  • 1 bosje verse koriander of peterselie

  • zout & peper

Bereiding

  • We beginnen met het koken van de varkensoren. Zorg dat ze schoon en haarvrij zijn.
  • Doe de varkensoren in een pannetje met voldoende water. Voeg een eetlepel zout, een gehalveerde ui, twee teentjes licht geplette knoflook en het laurierblaadje toe. Breng aan de kook en kook in ongeveer 45 á 60 minuten gaar.
  • Laat de oren zodra ze gaar zijn goed uitlekken. Nu heb je twee opties; of je gebruikt ze zo of je grillt/bakt ze eerst. Ik ga hier voor de gegrilde versie, maar die stap kun je indien gewenst ook overslaan. Persoonlijk vind ik dat het grillen de smaak en textuur alleen maar ten goede komt.
  • Laat de oren hiervoor iets afkoelen, snijd ze doormidden en gril/bak ze aan beide kanten op een hete bakplaat (eventueel met een beetje olijfolie) of in de grillpan licht bruin.
  • Snipper de andere ui en pers de resterende teentjes knoflook uit. Doe dit samen met wat fijngesneden koriander of peterselie (naar smaak) in een kom.
  • Snijd de varkensoren in kleine stukjes en voeg toe aan de kom. Breng op smaak met versgemalen zout en zwarte peper en hussel alles goed door elkaar. Maak af met de olijfolie en azijn. Meng wederom goed.
  • Zet het nu afgedekt in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken. Serveer koud als hapje bij de borrel.
  • Garneer indien gewenst met wat verse kruiden en serveer met plakjes geroosterd brood.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!