Recept: Arroz de Cabidela

Toen ik laatst in Portugal aan dit gerecht zat heb ik op Facebook een polletje gepost of er eventueel interesse was in het recept. Daar kwam, toch wel enigszins verrassend, met 83% een dikke ja uit. Bij deze dan eindelijk het beloofde recept van dit typisch Portugese (en lichtelijk vreemde) gerecht. Voor de durfals onder ons!

Als ik zeg dat dit recept niet voor iedereen is, bedoel ik dat op twee manieren. Bloederige kippenrijst is de eerste, daar doe je nou eenmaal niet iedereen een plezier mee. Ik heb vooral moeite met het idee… En ten tweede mogen er in Nederland geen hele kippen inclusief poten, organen en bloed verkocht worden in verband met strenge regels.

Wil je dit dus maken dan kan dat gewoon als je in Portugal woont. Woon je in Nederland en heb je zelf kippen of connecties, dan zou het ook moeten kunnen (als je echt heel graag wilt)… Maar bij de poelier of aanverwante verkooppunten ga je niet slagen.

Je kunt eventueel ook nog wat chouriço toevoegen aan het recept. Verder is de verhouding water/rijst ongeveer drie en een half op één. Je kunt dus heel makkelijk mokken gebruiken!

Arroz de Cabidela

Ingrediënten

1 hele kip (incl. poten en organen)
250 ml kippenbloed
1 1/2 mok rijst (arroz carolino)
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 kruidnagels
1 prei
2 bouillonblokjes kip
1 glas droge witte wijn
water
laurierblaadje
1 takje munt
azijn
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Meng allereerst je kippenbloed in een kommetje met een borrelglaasje azijn en roer goed door. Zet apart.

Knip, hak of snijd je kip in stukken. Snijd je prei in grove stukken (die is alleen voor de bouillon), pers de knoflook uit en snipper de ui. Doe een scheut olijfolie in een ruime (soep)pan. Fruit hierin de ui, knoflook en prei lichtjes. Dan gaan ook de stukken kip, plus de poten en organen (behalve de lever) samen met de bouillonblokjes, het laurierblaadje en de kruidnagels erbij. Breng op smaak met zout en peper. Roer alles even door en bak een paar minuten.

Blus vervolgens af met het glas wijn. Giet nu je water bij in de pan, de kip zou dan onder moeten staan. Kook rustig tot de kip gaar is (een minuut of twintig). Vis de prei en kruidnagels uit de pan en gooi weg, deze hebben hun werk gedaan. Giet dan voorzichtig de rijst bij in de pan en breng opnieuw aan de kook.

Zodra de rijst een beetje ‘al dente’ begint te worden gaat het bloed/azijn mengsel, de lever en het takje munt erbij. Roer even goed door en kook tot de rijst volledig gaar is. Serveer met een frisse salade.

Bom apetite!

Arroz de Cabidela

PS: de arroz de cabidela op bovenstaande foto is maar half zo ‘bloederig’ als normaal gesproken. Mijn schoonmoeder had namelijk maar één (in plaats van de gebruikelijke twee) zakje kippenbloed op voorraad. 😉

PS2: en we doen thuis in Portugal niet aan mooi opgemaakte bordjes, de pan gaat gewoon op tafel!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.