Vreemde Portugese Gerechten

Elk land heeft wel van die gerechten waarbij je je werkelijk afvraagt waarom ze het eten. Het kan een typisch gerecht voor dat land zijn of gewoon een zaak van andere eetgewoontes. Nou spannen Aziatische landen wat mij betreft de kroon, maar ook Portugal heeft een aantal vreemde gerechten. Vreemd betekent niet standaard vies. Sommige zijn prima te eten, andere vragen om een ‘open mind’ (en een sterke maag). Ik heb wederom een aantal fijne voorbeelden voor je gevonden!

Volgens mij kent iedereen dat wel. Dat je op vakantie in het buitenland iets van de kaart bestelt, maar eigenlijk geen idee hebt wat je nu precies besteld hebt. Dit kan voor leuke verrassingen zorgen als er iets ondefinieerbaars op tafel wordt gezet. Ik maak je af en toe een beetje wegwijs in de wat vreemdere Portugese gerechten die zeker niet iedereen lekker zal vinden. Ik lust veel, maar ook niet alles.

Salada de Orelha de Porco

Oftewel ‘salade’ van varkensoren. Dit heb ik wel eens voor me op tafel gehad (zie foto), maar ik kon me er niet toe zetten een stukje in mijn mond te stoppen… Simpel gezegd zijn het gekookte varkensoren op smaak gebracht met knoflook, olijfolie, azijn, koriander, soms een uitje en een snufje zout & peper. Dit valt onder de noemer petiscos en de grootste kans dat je het op tafel krijgt is (uiteraard) in de niet toeristische tascas. Wie durft?!

Raia

Iets wat je in Nederland niet snel op je bord zal krijgen is (pijlstaart)rog. In Portugal is het echter een stuk normaler. In een stoofpotje, uit de oven, gegrild of gefrituurd, het kan allemaal. Het heeft een zachte textuur en smaak. Niet voor iedereen, maar zeker interessant om eens te proberen dacht ik zo! Plus een stuk minder avontuurlijk dan een aantal andere zaken in dit rijtje…

Pipis de Frango

Dit is er ook weer eentje voor diegene met een sterke maag… Gemaakt van het eetbare slachtafval van gevogelte, meestal inclusief het hart, de spiermaag (moelas), de lever, poten en andere organen. Dit alles op smaak gebracht met ui, knoflook, tomaat, wijn en wat andere smakelijk ingrediënten. Dit valt een beetje in dezelfde categorie als de moelas uit het eerdere artikel. Voor de liefhebber!

Burras Assadas

Kort gezegd varkenswang. Hhhmm, dat klinkt niet zo vreemd denk je misschien. Maar wat als ik je vertel dat de halve kop er nog aanzit, inclusief tanden?! Dan kijk je wel even anders als het bord voor je wordt neergezet… Misschien is geroosterde varkenskop een betere beschrijving. Nou zijn varkenswangetjes erg smakelijk, dus dat geldt vast ook voor dit gerecht. Als je niet teveel afgeleid wordt door dat hele gebit… Een goed voorbeeld van de traditionele keuken!

Maranho

Ook maranho is een specialiteit uit de traditionele Portugese keuken. Het gerecht bestaat uit een zakje gemaakt van geitenbuik dat wordt gevuld met geitenvlees, rauwe ham en rijst. Zwaar gekruid met munt, paprika, peterselie en andere kruiden afgemaakt met witte wijn. Na het dichtnaaien worden de gevulde geitenbuikzakken in water gekookt. Maranho werd vroeger alleen bij feestelijke gebeurtenissen geserveerd, zoals bruiloften en festivals. Op je bord ziet het er een stuk smakelijker uit dan het klinkt. Ze worden ook wel molhinhos, borlhão of burunhões genoemd. Dan weet je waar je naar uit moet kijken op de kaart! 😉

Pézinhos de Coentrada

Varkenspootjes! Dit typische gerecht uit de Alentejo wordt meestal geserveerd in de vorm van een broodsoep. Er zijn verschillende manieren om het te bereiden, maar het originele recept is gemaakt met varkenspootjes. Net als andere gerechten uit deze regio, transformeert dit gerecht eenvoudige ingrediënten in ‘delicatessen’ door de wonderlijke toevoeging van knoflook en koriander. De naam verklapte uiteraard al dat er koriander aan te pas kwam.

Línguas de Bacalhau

Dat de Portugezen gek zijn op bacalhau (klipvis) staat vast. Maar dit gaat toch nog weer een stapje verder dan ‘gewoon’ gezouten en gedroogde vis. Dit zijn namelijk bacalhau tongetjes. Jazeker, ook die zijn eetbaar! Je kunt ze op verschillende manieren eten, de meest gangbare zijn door de rijst of gepaneerd. Gepaneerd heb ik ze nog nooit geproefd, als onderdeel van een rijstgerecht wel. Mocht je dit per ongeluk op je bord krijgen? Denk maar zo: wat niet weet, wat niet deert!

Ook een leuke (of minder leuke) ervaring met eten tijdens je bezoek aan Portugal? Laat het me vooral weten! Ik wil natuurlijk graag weten wat het was! Natuurlijk zijn er ook volop minder vreemde en erg smakelijke gerechten, kijk maar eens hier. Iets vreemds gegeten dat toch niet zo in de smaak viel? Hier kan je het mee wegspoelen!

De eerdere vreemde Portugese gerechten gemist? Hier lees je ze terug!