Gemaakt van een bijzonder ras (zwart) varken dat voornamelijk eikels eet. Dit speciale dieet maakt het vlees vetter. Maar niet het sterke vet dat je bij normale varkens vindt, dit vet is zacht en smelt wanneer het wordt gegrild, waardoor het vlees een geweldige smaak krijgt. Secretos zijn een van de beste delen van dit varken om te grillen. Ditzelfde soort varkensvlees wordt ook gebruikt om Jamon Iberico te maken.
Het zwarte Iberische varken (porco preto) is een ras met erg veel intramusculair vet wat zorgt voor een intensere smaak en heerlijk sappig vlees.
Dit is er denk ik wel eentje voor diegene die heerlijk in Portugal woont of op vakantie is en aan dit specifieke stukje vlees kan komen. Ik heb dan ook geen idee hoe ik het moet vertalen… Deze uitleg vond ik op internet: “een stuk varkensvlees dat zich tussen de eerste en tweede laag bevindt, in het dikke vet, bekend als de spekmat. Het is een spier die bij een volwassen dier ongeveer 600 gram weegt.” Wellicht helpt onderstaand plaatje.
Nou ben ik persoonlijk niet de grootste fan van varkensvlees. Ik zal het dan ook nooit bestellen in een restaurant in Nederland. Maar in Portugal daarentegen… Dit is zo lekker!
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!















Zojuist de secretos van de bbq gegeten. Simpel en heel erg lekker!
Het moet natuurlijk bochechinhas de porco grelhados zijn.
Lekker, bedankt voor het recept, maar hier moet je goed zoeken om zo’n stuk vlees te bemachtigen. De echte slagers kunnen het wel bestellen, echter dan is dat van het gewone varken. In Nederland eten we alleen de bekende stukken van een dier, want die liggen bij de grote winkelketens. Maar als je naar Alentejo, en dan vooral het oosten, gaat kun je ook eens kijken of je de “bochechinhas de porco grilhadas” op het menu ziet staan, want die geroosterde varkenswangetjes zijn ook heel lekker, zo mals. Wij eten ze vaak in Portagem bij Marvão tegen de Spaanse grens en drinken er dan een, plaatselijke, wijn uit de Serra de Mamede bij.
Die bochechas de porco zijn inderdaad ook een aanrader!