Sintra: Castelo dos Mouros

Sommige bezienswaardigheden in Sintra bezoek je vanwege de geweldige architectuur. Andere bezienswaardigheden om de prachtige tuinen. Maar als je op zoek bent naar het allermooiste uitzicht van Sintra, ga dan naar het Castelo dos Mouros. Vanaf hier kan je op zonnige dagen zelfs de Atlantische Oceaan zien liggen! Vandaag vertel ik je iets meer over dit bijzonder kasteel.

Castelo dos Mouros

Op de top van de heuvels van Sintra staat een kasteel dat al meer dan duizend jaar oud is. De gekartelde, stenen muurt kronkelt zich over de berg langs de verschillende uitkijktorens. Het kasteel heet officieel het Castelo de Sintra, maar iedereen kent het als het Castelo dos Mouros. De naam zegt het al, het werd gebouwd door de Moren, die vanuit Noord-Afrika in 711 het Iberisch Schiereiland binnen waren gekomen. Ze bouwden het, ergens rond de tiende eeuw, om de toegangswegen tot belangrijke steden als Lissabon en Cascais te kunnen bewaken.

Castelo dos Mouros

Toen de katholieke koningen de Moren hadden weten te verdrijven kwam het kasteel in handen van het Portugese koningshuis. Onder koning Sancho I kreeg het kasteel zijn eerste opknapbeurt, evenals de Igreja de São Pedro, die binnen de muren ligt. In de vijftiende eeuw raakte het kasteel in verval, omdat de bevolking zich lager op de berg vestigde in het huidige dorp Sintra. In de zestiende eeuw was het kasteel totaal verlaten. Koning Fernando II besloot in 1830 om de ruïnes van kasteel, muur en torens te restaureren in de toen populaire romantische stijl. Daarom heeft het huidige Castelo dos Mouros een zelfde romantische, fantasievolle uitstraling als de rest van Sintra.

Het kasteel is in 1995 door de UNESCO toegevoegd aan de lijst van Werelderfgoed. Om er te komen moet je de zogenaamde Rampa da Pena op, een bochtige weg door de prachtige natuur van de Serra da Sintra. In het Castelo dos Mouros vind je naast de 450 meter aan muur een vijftal torens, waaronder de Torre Real, bereikbaar via een 500 treden tellende trap. Het uitzicht is fantastisch. Je ziet de paleizen van Sintra, het dorp Sintra met het stadhuis, het groene achterland en bij helder weer het blauw van de oceaan. Binnen het kasteel kan je de vervallen São Pedro kerk bezichtigen en het voor de Moren zeer belangrijke waterreservoir. In tijden van belegering zorgden ze met dit reservoir voor voldoende water voor de inwoners.

Castelo dos Mouros

Bezoekersinformatie

Het kasteel is alleen gesloten op 25 december en 1 januari. Je kunt op alle andere dagen naar binnen van 10.00 tot 17.00 uur. Volwassenen betalen €8,- entree, kinderen van 5 tot 17 jaar en senioren vanaf 65 betalen €6,50. Omdat het Castelo dos Mouros deel uitmaakt van de organisatie Parques de Sintra kun je ook een voordeelkaart kopen. Voor alle informatie klik hier.

Castelo dos Mouros