Recept: Pão de Ló de Ovar

Zo’n veertig kilometer ten zuiden van Porto ligt de stad Ovar. Hier komt één van de bekendste cakes van Portugal vandaan, de pão de ló. Volgens de Portugese Wikipedia komt het recept van een kok uit het Italiaanse Genua, maar bij de gemeente Ovar zelf lezen we dat het niet bekend is hoe deze cake ontstond. Hoe het ook zij, er wordt nu volop van gesmuld in heel Portugal. Zelfs ik, normaal niet dol op de Portugese zoetigheden vol ei, vind deze lekker. Dus het recept van vandaag: pão de ló de Ovar!

Pão de ló is een luchtige en bij voorkeur vochtige eiercake. Het heeft een beetje de smaak van lange vingers. Als je de echte wilt proeven moet je natuurlijk naar Ovar. Daar kan je op heel veel plekken terecht. Maar zelf maken kan ook, bijvoorbeeld als je van je voorraad eieren af moet…

Ingrediënten

60 gram bloem
2 eieren
11 eidooiers
190 gram suiker
eventueel rasp van 1 kleine citroen

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden

Begin met het scheiden van de eieren en doe de dooiers in een ruime beslagkom. Tik hier ook twee volledige eitjes bij in en voeg de suiker toe. Mix dit zeker vijf à tien minuten tot je een bak vol luchtig, schuimig mengsel hebt. Rasp de citroen en snijd de rasp vervolgens zo klein mogelijk, je wilt namelijk geen sliertjes in je cake. Je kunt de citroen ook prima weglaten, maar ik vind dat het de sterke eiersmaak net iets breekt. Voeg toe aan het eigeelmengsel en mix op stand één rustig door. Voeg vervolgens beetje bij beetje de gezeefde bloem toe, blijf mixen.

Pak een ronde springvorm of bakblik en bedek met bakpapier. Bestuif lichtjes met bloem of vet iets in. Ik heb een bakblik met een diameter van 21cm en 8cm hoog gebruikt. Giet hier je mengsel in (zonder de uitstekende puntjes van het bakpapier te raken) en zet in het midden van de oven. Het bakken steekt nogal nauw, dus controleer regelmatig of blijf erbij staan. Afhankelijk van je oven zal de cake er zo’n 20 à 25 minuten in moeten. Het is de bedoeling dat het midden erg vochtig blijft. Dus denk je dat het nog teveel wiebelt middenin, dan is hij waarschijnlijk al klaar. Hij gaart nog iets door als hij uit de oven is.

Waarschijnlijk is het qua baktijd dus een beetje oefenen, maar het zal hoe dan ook smaken! De pão de ló wordt namelijk niet overal vochtig geserveerd, maar zo vind ik hem wel het lekkerst.

Bom apetite!

PS: ik at ooit een hele lekkere variant met chocolade, ook dat recept volgt nog een keer, beloofd.

Pão de Ló de Ovar | Saudades de Portugal

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.