Sintra: Palácio de Monserrate

Als klein meisje had ik één attractie in de Efteling die mijn absolute favoriet was: het Fata Morgana. Het mysterieuze sfeertje van duizend-en-een-nacht fascineerde me mateloos en maakte dat ik er het liefst tien keer achterelkaar inging. Is het daarom dat van alle prachtige paleizen en tuinen in Sintra het Palácio de Monserrate me zo aanspreekt? Het voelt niet als Portugal in dit paleis, maar prachtig is het zeker!

In Sintra staan nogal wat paleizen in bijzondere stijlen, met rare combinaties in architectuur, bonte kleuren en excentrieke decoraties. Dit hoort bij de bonte smaken van de negentiende-eeuwse Romantiek en het Palácio de Monserrate is er een uitstekend voorbeeld van. Je zou het landgoed grofweg in drie delen kunnen verdelen: het paleis in oriëntaalse sfeer, de enorme weide voor het paleis en de exotische tuinen er omheen.

Achtergrond

Het landgoed van Monserrate werd sinds de late achttiende eeuw bewoond door welvarende Engelsen, zoals Gerard de Visme en William Beckford. Na een lofzang op Monserrate in één van de gedichten van de Engelse dichter Lord Byron werd het een belangrijke trekpleister voor Engelse toeristen. Eén van de bezoekers was de rijke Engelse industrieel Francis Cook die het landgoed kocht in 1863 en opdracht gaf voor de bouw van het huidige paleis. De architect James Knowles koos voor een expliciet oriëntaalse uitstraling en combineerde dit met middeleeuwse invloeden.

Palácio de Monserrate

Het paleis

Op de heuvel boven het enorme groene gazon prijkt het paleis en direct valt de mix van stijlen op. Je ziet duidelijk oriëntaalse elementen, maar de koepel heeft ook wel iets van de oude Portugese kathedralen. Binnen is er nog veel meer pracht en praal. Op het eerste gezicht voelt het als een Arabisch paleis, maar als je verder kijkt vallen ook hier weer heel andere stijlen op. Je kan hier verschillende kamers bekijken, zoals de muziekzaal, de Indiase Zaal, de Eetzaal en de bibliotheek.

Palácio de Monserrate

De tuin

Natuurlijk mocht ook de exotische tuin niet ontbreken. Cook liet plantensoorten van over de hele wereld komen en hoofdtuinder Francis Burt plantte deze in geografisch ingedeelde gebieden in de tuin. Vijvers, watervalletjes, verstopte paadjes, met mozaïek ingelegde fonteinen en ruïnes completeerden het geheel. Ik denk dat ik, van alle fantastische tuinen in Sintra, dit de mooiste vind. Ik vind de palmbomen, agaves en varens fantastisch, maar ook dat je van het ene continent naar het andere wandelt is bijzonder. Het is niet voor niets dat deze tuin in 2013 een European Garden Award won.

Parque de Monserrate

Wil je het Palácio de Monserrate bezoeken? Dat kan iedere dag tussen 09.30uur en 19.00uur. Een regulier toegangskaartje voor volwassenen kost €8,-, maar in combinatie met kaartjes voor andere bezienswaardigheden in Sintra kan het goedkoper worden. Je kan ook een tour met een gids boeken. Voor alle informatie kijk je hier.