Bijzonder slapen: Convento dos Capuchos

Slapen als een monnik, dat klinkt niet direct aantrekkelijk wel? Zeker niet als we het hebben over de in grote eenvoud en soberheid levende Kapucijnen. Toch is er in het noorden van Portugal, bij de Spaanse grens, een hotel gevestigd in het vroegere klooster van deze monniken waar je een droomvakantie kunt beleven. Vandaag neem ik je mee naar het sfeervolle en stijlvolle Convento dos Capuchos.

Eerst, voor alle duidelijkheid, we hebben het hier niet over het Convento dos Capuchos dat we kennen uit Sintra. Dat klooster is tegenwoordig een interessante bezienswaardigheid, maar het hotel wat we vandaag laten zien ligt in Monção, op minder dan twintig kilometer van de stad Valença. Het ligt in het historische centrum en op loopafstand van de mooie rivier Minho. De geschiedenis van dit klooster gaat eeuwen terug en dat zie je aan alles. Het is omgebouwd tot een zeer speciaal hotel waarin alle charme en intimiteit van toen bewaard is gebleven, terwijl het nu van alle moderne gemakken voorzien is.

Bijzonder slapen: Convento dos Capuchos

De hotelkamers

De namen van de kamers en ruimtes in het Convento dos Capuchos zijn gelijk aan die van de typische kloosterruimtes zoals de Sala do Capítulo (kapittelzaal), de Porta da sopa dos pobres (deur naar de gaarkeuken), de Adega (kelder), de Capela (kapel) en de Quarto da torre (torenkamer). Leuk detail verder is dat de huidige receptie in de voormalige keuken is gesitueerd en dat dit nog geheel zichtbaar is aan de roetplekken en schoorsteen achter de balie. De vroegere cellen van de monniken zijn samengevoegd tot hotelkamers van normaal formaat met behoud van originele details. Zoals de oude muren en het touw in één van de kamers waarmee vroeger de klok geluid kon worden. Als je van de bovenste kloostergang neerkijkt op de patio waan je je terug in de tijd en zie je de monniken bijna door de gangen lopen.

A Cozinha do Convento

Speciale aandacht verdient het restaurant van het hotel. Dit is een zeer bijzonder restaurant, want alles wordt bereid met de wijn uit de regio, de alvarinho. Hier worden moderne gerechten van hoog gastronomisch niveau bereid met lokale producten. Wij aten hier onder andere heerlijke bacalhau gestoofd in alvarinho en gesmoorde varkenswangen op een bedje van groente en aardappel. Heel erg lekker! Om te eten in A Cozinha do Convento hoef je overigens geen hotelgast te zijn, dus probeer het ook eens als je hier niet slaapt.

Rondom het hotel bevinden zich prachtige tuinen waar je heerlijk kan wandelen en van het zonnetje kan genieten. De monniken mediteerden, lazen en schreven vroeger bij de fontein Fonte dos Frades. Ook vind je hier een bamboebos een vijver vol bijzondere vissen. Het hotel heeft verder alles wat je je maar wensen kan tijdens je vakantie. Er is een mooi buitenzwembad, bar, fitnessruimte, tennisbaan, mini-golfbaan en een spa met sauna en Turks stoombad.

Convento dos Capuchos

Neem hier een kijkje voor meer informatie! Tip: logeer je hier ga dan zeker een kijkje nemen bij het Palácio da Brejoeira (ongeveer op 5km afstand). Of pak de fiets en verken de ecopista vlakbij, heerlijk relaxed fietsen langs de rivier.