Sintra: Parque e Palácio da Pena

In de heuvels van Sintra, op een half uur rijden van Lissabon, staat één van Portugals belangrijkste monumenten, het Palácio da Pena. Iedere dag bezichtigen duizenden toeristen dit sprookjespaleis in rood en geel. Vaak zal het in niet meer dan twee uur worden afgetikt van de vakantieagenda, maar wie het echt goed wil doen neemt gewoon lekker de tijd.

Het Palácio da Pena maakt onderdeel uit van het Parque da Pena, een bosrijk park van maar liefst 85 hectare. Vroeger was deze heuveltop niets dan rotsen, maar in de negentiende eeuw besloot de prins-gemaal Fernando II er een paleis te bouwen omringd door tuinen. Hij liet meer dan vijfhonderd boomsoorten uit alle hoeken van de wereld naar “zijn” heuveltop komen en maakte daarmee van Sintra het groene wonder dat het tegenwoordig is.

Parque en Palácio da Pena

Palácio da Pena

Op het op één na hoogste punt van de heuvel stond sinds de zestiende eeuw een klooster dat was verlaten na de afschaffing van de kloosterorden in 1834. Fernando gebruikte dit klooster, tegenwoordig het rode gedeelte, als de basis van zijn nieuwe paleis. Hij koos de Romantische stijl uit Duitsland als inspiratie voor zijn paleis, wat een bonte mix van neogotische, neobarokke, Moorse en Manuelijnse invloeden opleverde.

In 1843 besloot hij uit te breiden door een nieuwe vleugel aan het paleis te bouwen. Dit werd het gele deel met de ronde torens, gebouwd onder de leiding van de Baron van Eschwege. Met de bouw van dit paleis had de koninklijke familie een verkoelend zomeronderkomen voor als het te heet was in Lissabon.

Parque da Pena

Alle toeristen bezoeken het paleis, maar het omliggende park wordt echter vaak overgeslagen of vergeten. Heel jammer, want dit is ook beslist de moeite waard. In de winkel bij de entree van het park kun je een kaart meenemen die een prachtige route door het hele park laat zien. Je loopt daarmee naar het hoogste punt van deze heuvel, het Cruz Alta, langs de verborgen grotten, meren, paleisjes voor eenden en een eindeloze variatie aan bomen en planten. Onderweg kom je verschillende uitkijkpunten tegen vanwaar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

Sintra: Parque en Palácio da Pena | Saudades de Portugal

Je kunt de wandeling uitbreiden door ook het westelijk deel van het park te bezoeken. Hier werden vroeger de landbouwactiviteiten uitgevoerd en stonden de stallen voor de paarden die hierbij hielpen. Sinds een aantal jaar kun je deze stallen bezoeken en er zelfs een rit te paard maken door het park. Wandel je nog verder westelijk kom je uiteindelijk bij een ander fascinerend gebouw in dit park, het Chalet van de gravin van Edla. Toen koningin Maria II overleed werd deze gravin de tweede vrouw van Fernando en voor haar liet hij dit door tuinen omringde alpenchalet bouwen. Hout en kurk zijn de natuurlijke materialen die hier de boventoon voeren.

Gehuld in nevelen

Dit park heeft zoveel te zien en doen dat je er net zo goed een dag voor uit kan trekken. Wel is het belangrijk te weten dat mooi weer in Lissabon of Cascais op geen enkele manier betekent dat het ook mooi weer is in Sintra. Dat laten een aantal foto’s in dit artikel wel zien. Met een hoogte tot 528 meter is Sintra vaak gehuld in mist of wolken. Dat betekent overigens niet dat je daarmee niet zou moeten gaan, want het geeft een prachtige mysterieuze sfeer aan het geheel, maar het kan wel betekenen dat je niet het hele park wilt doorwandelen.

Parque en Palácio da Pena

Bezoekersinformatie

Het park, het paleis, de boerderij en het chalet worden beheerd door de organisatie Parques de Sintra. Zij bieden verschillende entreekaarten voor alleen het park, het park en het paleis, de boerderij en stallen en het chalet. Als je de hele wandeling gaat doen is het verstandig om een combinatiekaart te kopen. Je kunt de kaartjes ter plaatse of online kopen. Koop je ze online dan krijg je sowieso 5% korting en je hoeft niet in de, vaak lange, rijen te staan om een kaartje te kopen bij de ingang.

Parque en Palácio da Pena – €14 voor volwassenen
Alleen het Parque da Pena – €7,50

Openingstijden:
Parque da Pena – van 09.30 tot 20.00 (kaartverkoop tot 19.00 uur)
Palácio da Pena – van 09.45 tot 19.00 uur (kaartverkoop tot 18.15 uur)

Palácio da Pena

Met het openbaar vervoer

Vanuit Lissabon ben je in 30 à 40 minuten met de trein in Sintra, dus ga je ’s ochtends op tijd weg dan heb je wel echt wat aan je dagje uit. De treinen rijden vanaf een uur of zes ’s ochtends tot een uur of elf ’s avonds. Een enkeltje kost €2,20. Je kunt in Lissabon opstappen op het Rossio of Oriente station, centraal in de stad. Hier vind je alle informatie over de trein. Houd wel rekening met de openingstijden van het paleis!

Bij aankomst op het station van Sintra heb je verschillende opties. Allereerst is daar de toeristische bus 434, deze rijdt het Circuito da Pena. Deze bus rijdt 4 maal per uur en kaartjes (à €5) koop je bij de chauffeur. De bus begint bij het station, via het historische Sintra omhoog de berg op naar het Palácio da Pena. Een andere optie is een taxi. Afhankelijk van het verkeer, ze lopen op een meter, ben je ongeveer €10 euro kwijt naar het Palácio da Pena. Vooral erg handig als je met meerdere personen bent. Voor de liefhebber rijdt er ook een hop-on hop-off bus. Deze bus heeft twee verschillende routes, kijk dus goed welke je interesse heeft. Kaartjes hiervoor koop je online. Vanaf het station lopend naar het paleis is overigens niet aan te raden…

Benieuwd hoe het Palácio da Pena eruit ziet in het stralende zonnetje? Dat zie je hier!