Sovina bier

Dit keer eens niets over wijn, maar over bier. Portugees bier. Dan denk je misschien aan Sagres of Superbock, inderdaad Portugees bier, maar het bier van vandaag is iets anders. Nou ben ik geen bier liefhebber, maar dit biertje heb ik zowaar besteld in Porto. Omdat het er niet echt uitzag als bier en ook in een soort wijnglas geserveerd werd. Eerlijk is eerlijk, ik was gewoon nieuwsgierig naar dat fris uitziende, wat oranje getinte drankje. Het bleek bier!

Sovina bier was het eerste ambachtelijke bier dat werd geproduceerd in Portugal. In Porto om precies te zijn. Niet zo vreemd dus dat ik er voor mijn bezoek aan de stad nog nooit van had gehoord. Het is een echt bier gebrouwen volgens traditionele methoden en uitsluitend bestaande uit water, mout, hop en gist. Het bevat geen kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen en het (natuurlijke) koolzuur wordt geproduceerd door gisting. Het komt de smaak zeker ten goede!

Ze produceren vijf soorten die standaard in het assortiment zitten: Amber, Helles, IPA, Stout en Trigo. Daarnaast hebben ze speciale seizoensvarianten. Denk een beetje aan wat Grolsch doet met bijvoorbeeld lentebok en herfstbok. Sovina heeft een kerstbier, een Helles Bock, de Baltic Porter en Sovina Amber Vintage. Die laatst genoemde rijpt in portvaten, dit zorgt voor een speciale samensmelting van smaak en de typerende portcultuur van Porto. Die probeer ik de volgende keer (ik had dit keer de gewone Amber)!

Sovina bier

Het bedrijf wordt gerund door drie vrienden die samen op het idee kwamen om gourmet bier te gaan verkopen. Dit kwam voort uit een nieuwsgierigheid om thuis bier te produceren. Ze bestelden online kits om zelf bier te maken en sloegen aan het experimenteren in de garage. Dit was zo’n succes dat ze nu een heus merk op de markt hebben gezet. Per maand produceren ze tussen de 2.000 en 3.000 liter, voornamelijk bestemd voor de binnenlandse markt.

Als je geluk hebt vind je het bier bij een café of restaurant op de kaart. Anders hebben ze een online winkel. Natuurlijk is het wel iets duurder dan een flesje Sagres of Superbock. Je zult het bier voornamelijk in flesjes tegenkomen, het wordt namelijk maar heel beperkt van de tap verkocht. De flesjes zelf geven ook net even dat ene extra aan het speciaal bier. Wat korter en ronder van vorm dan een normaal bierflesje, dus oogt het al wat exclusiever. We kwamen dit biertje ook tegen bij Seca Pipas in Schiedam!

Hier vind je meer informatie over de verschillende biersoorten die ze maken. Inclusief foodpairing! Ook geven ze regelmatig workshops. Dus ga je naar Porto, maar heb je niks met port, dan is dit misschien een leuk alternatief! Verder hebben ze een home-brew winkel in het pand, voor als je thuis zelf aan de slag wilt. Wil je ze een bezoekje brengen, dan vind je ze hier: Rua Manuel Pinto de Azevedo 65, Porto, Portugal

Proost!