Ik bedacht me ineens dat we nog nooit koekjes hadden gebakken! Natuurlijk hebben ze in Portugal naast alle taarten, toetjes en andere zoetigheden ook typische koekjes. Deze biscoitos de azeite (olijfolie koekjes) zijn lekker knapperig, neutraal van smaak en heel makkelijk te maken. In plaats van boter wordt er olijfolie gebruikt. Deze koekjes lenen zich uitstekend om in een Galão te dippen.
Ingrediënten
600 gram bloem
250 gram suiker
250 ml olijfolie
4 eieren
theelepeltje gist (poeder)
rasp van 1 citroen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pak een grote beslagkom en breek hier 3 eieren in, klop een beetje los en voeg er de suiker aan toe. Meng/klop dit samen totdat je een smeuïge substantie hebt. Nu kan de rest van de ingrediënten erbij. Houd het laatste ei echter apart, dat komt pas later aan bod. Kneed alles tot een samenhangend deeg en vorm hier kleine balletjes van. Ongeveer ter grootte van een bikkel (knikkeren).
Leg de balletjes op een met bakpapier bedekte bakplaat en druk ze iets plat, zodat je een half bolletje overhoudt. Natuurlijk kun je er ook andere leuke vormpjes van maken. Bestrijk met eigeel (ei vier) en bak ze af in 15 à 20 minuten.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.