Portugal in Schiedam

Ook zo’n zin in een goede Portugese chouriço? Een kaasje uit de Serra da Estrela? Die ene wijn die je zo lekker vond? Een goede Portugese maaltijd? Daarvoor hoef je niet per se naar Portugal af te reizen. Probeer het eens in Schiedam! Er zijn hier twee plekken waar je even in Portugese sferen kan komen. Ik probeerde ze voor je en breng vandaag verslag uit.

Seca Pipas

In de winkelstraat van Schiedam (waar bizar veel winkels leegstaan overigens) vind je het winkeltje Seca Pipas. Dit is een winkel waar je supergoed je Portugese boodschappen kan doen. Je vindt er delicatessen, maar ook basisproducten als rijst, frisdrank, conserven, bonen en melk. Er is een behoorlijke voorraad aan wijnen en je kan ook kiezen uit verschillende soorten bier. Het meest enthousiast word ik natuurlijk van de koeling waar het vol ligt met lekkere kaasjes en enchidos (worsten). Als ik weer eens een recept voor je heb gedeeld met ingrediënten die je in de Nederlandse supermarkt niet vindt, probeer het dan hier!

Seca Pipas – Hoogstraat 43, 3111 HB Schiedam

Samba e Fado

In dezelfde straat als Seca Pipas vinden we het restaurant “Samba e Fado”. De naam zegt het al: hier wordt de Braziliaanse keuken en de Portugese keuken gecombineerd. Het heeft vooral een eetcafé sfeer, dus verwacht niet dat je hier chique zult tafelen. De Portugese televisie staat gezellig aan, zoals dat hoort in een Portugees restaurant. Schuif aan bij één van de houten tafeltjes, voorin bij het raam, of achterin bij de televisie.

Er zijn veel Portugese en Braziliaanse gasten, dus dat moet betekenen dat het eten lekker is. Ik kan de behoefte om picanha te bestellen niet weerstaan. Het wordt ons met efficiëntie, maar weinig enthousiasme geserveerd. Oké, picanha is Braziliaans en niet Portugees, maar ook in Portugal kan je dat op veel plaatsen eten. Daar krijg ik natuurlijk rijst en bonen bij. Simpel, maar superlekker. We proberen ook een Portuguese bife, die net zo heerlijk smaakt.

Kortom: lekker eten, in een minder inspirerende omgeving. Ben je daar op voorbereid, dan is het toch gewoon genieten hier.

Samba e Fado – Hoogstraat 118 – Schiedam