Street art: Pantónio

Toen ik de streetart van kunstenaar Pantónio zag viel me het wat donkere karakter van de schilderingen op. Hij maakte in Covilhã een prachtige muurschildering met zwaluwen waar ik ergens op internet tegenaan liep.  Ik ben op zoek gegaan naar de achtergronden van de maker…

Pantónio, oftewel Antonio Lobo dos Mares, komt oorspronkelijk van de Azoren, maar woont en werkt nu vanuit Lissabon. In zijn werken zijn de Azoren echter nog altijd aanwezig, want de basis voor al zijn werk is de kracht van de zwarte rotsen en de zee. Zijn schilderingen laten allerlei wezens tot leven komen in voornamelijk blauwe en zwarte tinten (de zee en die zwarte rotsen). De vissen, alen en octopussen hebben vaak een onheilspellend karakter.

De inspiratie voor het laatste werk met de zwaluwen kwam na het zien van de korte film “Da meia noite pro’ dia“, over de stopzetting van de textielindustrie in de stad Covilhã. In de verlaten fabrieksgebouwen fladderen nu alleen nog de andorinhas (zwaluwen). De muurschildering is een interpretatie van de migratie van de zwaluwen die elke lente naar Covilhã komen en in de herfst weer vertrekken naar warmere oorden. Op deze manier zullen de bewoners elke dag worden herinnerd aan de pracht van dit natuurverschijnsel.  Zwaluwen worden overigens in het hele land gezien als een soort Portugees symbool, mede door het ontwerp van de laat 19de eeuwse kunstenaar Bordallo Pinheiro.

Deze muurschildering werd eind oktober 2015 gemaakt voor de “Extra WOOL”, een soort aanvulling op het WOOL Urban art festival, een stedelijk kunstfestival in Covilhã. Dit festival leverde de stad vorig jaar onder andere het bekende “Owl eyes” van Bordalo II op. De schildering van Pantónio bevindt zich in het centrum van de stad, op Rua Comendador Campos Melo, 40 (ook wel bekent als Rua Direita).

Nieuwsgierig geworden naar meer van zijn werk? Check zijn Website of volg zijn projecten via Facebook of Instagram!

Bekijk hier de trailer van de korte film die de inspiratie vormde voor de muurschildering: