Street Art: Bordalo II

De straten van Portugal zijn de laatste jaren volop opgesierd met verschillende hedendaagse street art uitingen. Al eerder kon je hier lezen wat voor moois er allemaal is. Vandaag vestigen we extra aandacht op de street art van kunstenaar Bordalo II. Hij stelt de problemen van de afvalproductie, materialen die niet worden hergebruikt, vervuiling en het effect ervan op de planeet aan de kaak. Kunst met een boodschap!

Artur Bordalo (Lissabon. 1987) is een Portugese kunstenaar die beter bekend staat onder de naam Bordalo II. Hij groeide op tussen twee werelden. Een wereld waarin hij zijn grootvader, de schilder Real Bordalo, zijn aquarellen zag schilderen en een wereld waarin illegale graffiti bestond. Een combinatie van beide vind je terug in zijn werken.

Bordalo II

Praia de Oura

Hij pakt het probleem van het stedelijk afval aan door zelf te werken met vuilnis van de straat. Met de weggegooide aluminium blikjes, oude banden, sloophout en verwaarloosde apparaten schoont hij niet alleen de straten van Lissabon (waar het allemaal begon) op, maar voorziet ze ook van kleurrijke details. Hij verandert afval in kleurrijke dieren die het straatbeeld omtoveren tot een soort openluchtmuseum.

Street art: Bordalo II | Saudades de Portugal

Vila Nova de Gaia

Om zijn prachtige wezens te maken verzamelt hij blikjes, autobanden, computer onderdelen, hout, apparaten en andere afgedankte spullen van straat, verlaten fabrieken en vieze hoeken in de stad. Zijn oorspronkelijke techniek bestaat uit het vastmaken van stukken afval op een muur als een soort collage, altijd in de vorm van een dier, die hij daarna met verf bewerkt. Het idee erachter is om de natuur te verbeelden door het gebruik van juist die producten die verantwoordelijk zijn voor de vernieling er van.

Zijn verbazingwekkende wezens zijn verspreid over heel Lissabon, waar de kunstenaar nog steeds woont. Maar je vindt tegenwoordig ook werken van zijn hand in Porto en andere steden verspreid over heel Portugal. Nieuwsgierige konijnen, toekans, wasberen, zeepaardjes en zelfs gevederde kolibries zijn allemaal onderdeel van een project om het bewustzijn van de hoeveelheid spullen die we weggooien te verhogen. Zijn unieke techniek is een combinatie van schilderkunst en beeldhouwkunst, met een resultaat dat verrassend en duurzaam is. Het geeft de stedelijke kunst een nieuwe dimensie.

Benieuwd naar (meer van) zijn werk? Volg hem bijvoorbeeld op Facebook of Instagram.