Street art op de Azoren

Al eerder kon je lezen hoe Lissabon bol staat van de geweldige street art. Muren, gebouwen, vuilnisbakken en elektriciteitskastjes worden bijzonder aangekleed door verschillende kunstenaars. Dit verschijnsel vind je natuurlijk niet alleen in Lissabon. Ook in andere grote steden in Portugal kom je het tegen. Maar of je het ook zou verwachten op de Azoren? Jazeker! Naast het vele natuurschoon kun je ook hier genieten van fraaie street art.

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat op het eiland São Miguel kunstenaars, collectieven en lokale entiteiten voor het eerst uitgedaagd werden om de straten een nieuwe look te geven. Dit alles werd gedaan binnen het straatkunstenfestival “Walk & Talk”, dat sindsdien iedere zomer wordt gehouden. Ten tijde van het festival is São Miguel het centrum van de street art, een laboratorium voor hedendaagse artistieke creaties. Door de jaarlijkse toestroom van beeldende kunstenaars is het straatbeeld van het eiland São Miguel gaandeweg aangekleed met de mooiste kunstwerken.

Street art Azoren

Meer dan 160 kunstenaars en collectieven hebben bijgedragen aan de edities van Walk & Talk van de afgelopen jaren. Grote namen als Alexandre Farto en Brad Downey hebben het festival bezocht en een bijdrage aan het stadsbeeld geleverd.  Het festival is een uitstekende promotor van de Azoren en toont de veelzijdigheid van de eilanden. De kunstwerken van de afgelopen edities vormen nu tezamen een openbaar kunstcircuit dat je kunt volgen over heel het eiland. Rond de honderd muurschilderingen en andere kunstwerken zijn er inmiddels al.

Kunstenaar Pastel (Fransisco Diaz) werd onlangs uitgenodigd om een muurschildering op de Azorente maken voor het Walk & Talk Street Art Festival. Sinds de kolonisatie van deze vulkanische eilanden, en de invoering van niet-inheemse flora, is er een geheel unieke begroeiing ontstaan. Ditzelfde gebeurt binnen de samenleving als men zich probeert te integreren in een vreemd land, na verloop van tijd creëert men een eigen identiteit. De Argentijnse muralist heeft, met dit als uitgangspunt, een aantal van zijn kenmerkende, plantaardige taferelen tot leven laten komen om de lokale bevolking van te laten genieten.

Street art Azoren

Ook de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Freddy Sam bracht een paar dagen door op de Azoren, na een uitnodiging voor het Walk & Talk Street Art Festival. Hij heeft een prachtige stuk, getiteld “de weg van de solidariteit”, gemaakt. De muurschildering toont twee jonge broers, Rodrigo en Johny, en hun vriend Claudio wandelend in de oceaan, richting een leven als visser. De abstracte gouden lijn die hen verbindt, vertegenwoordigt de gemeenschap van Lagoa en symboliseert solidariteit.

Het festival is dit jaar al geweest (sorry, ik had je iets eerder moeten alarmeren), maar gelukkig is de street art blijvend en niet gebonden aan die twee weken in het jaar. Op de website van het Walk & Talk Street Art Festival vind je meer informatie over de kunstenaars en hun werken. En misschien kun je het alvast in je agenda zetten voor volgend jaar…