De typische smaken waar de regio bekend om staat samengevoegd in een goddelijk taartje. Er worden regionale producten, zoals vijgen, johannesbrood en amandelen gebruikt. De verrassing (voor mij) in dit recept was de witte chocolade, die had ik niet verwacht. In de Algarve kom je hem ook vaak tegen als nagerecht. Hij is vrij machtig, dus snijd geen hele grote punten! Maar zeker een aanrader. Voor de verandering eens geen mierzoete Portugese taart!
Na een aantal testbaksels en wat experimenteren kwam ik tot dit recept. Maak vooral zelf je amandelspijs, dit komt de smaak van de taart uiteindelijk alleen maar ten goede. Daarnaast is het super makkelijk zelf te maken met maar een paar ingrediënten! Onderstaand recept voor amandelspijs is gelijk goed voor drie van deze taarten. Verdeel het in drieën en vries twee porties in voor een volgende keer, zo bespaar je dan weer tijd!
Ik heb fijne kristalsuiker (had ik toevallig in huis) gebruikt, maar voor een iets grover spijs kun je ook gewone kristalsuiker gebruiken. Of deel het amandelspijsrecept door drie en maak een kleinere portie. Voeg voor een wat ‘natter’ spijs een extra eitje toe.
In Portugal gebruiken ze farinha de alfarroba om dit gerecht te maken. Vertaald is dit johannesbroodpitmeel, maar dat is hier in Nederland niet hetzelfde. Gebruik daarom carob of als je het in een Portugese winkel kunt krijgen de echte farinha de alfarroba uit Portugal.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Ik kom nu het recept tegen😃. Maar wanneer voeg je de vijgen met de amandelen toe?
Volgens mij lees ik dat niet in het recept.
Ha,ik moest even goed lezen wat ik had opgeschreven… En inderdaad,er mist een stap! Ik pas het aan, dankjewel 👍🏼
Alfarroba taart 40 min gebakken op 180 gr.
en hij is helemaal goed gelukt en Mmmmmm super lekker!
Wat een goed recept! Dankjewel!
Voor herhaling vatbaar ( heb gelukkig nog een paar zakjes Alfarroba poeder)
Graag gedaan! Fijne kerst 🙂
They serve a fabulous one at Vai e Volta in Olhão. Even when I am full from all the fish I always have space for a slice!
Lijkt mij heerlijk!maar ik ga hem wel zoeken in de Algarve. A.s. maandag ga ik weer eens daar naartoe , heerlijk vooruitzicht.
Ps jullie artikels zijn top!
Lees wel de recepten (behalve vis), maar ben niet meer zo kokerig!
Inderdaad een héérlijk vooruitzicht! Het is zalig weer op het moment. ☀
Ik zou hem zeker een keer proberen, het is eens wat anders dan de normale mierzoete taartjes daar! Geniet ervan alvast.
Hoi,
Ik had al mijn twijfels qua baktijd… Dit recept kwam spontaan tussendoor, op verzoek. Het recept was moeilijk aan te komen, maar ik heb het uiteindelijk toch weten te bemachtigen via Portugal. Vandaar ook dat ik het nog niet zelf uitgeprobeerd had… Goed om te weten dat het inderdaad wat aan de (erg) korte kant is, bedankt!