Regionale Lekkernijen Algarve

Dat de Portugezen een volk van zoetigheden is, was je misschien al eens opgevallen. Taartjes, gebakjes, cakejes in overvloed. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te krijgen. Vandaag richten we ons op de zoetigheden uit de Algarve (doces regionais algarvios). Niks mis met zo’n overheerlijke pastel de nata, maar er valt nog meer te ontdekken!

Doces de Figo e Amêndoa

Loop je in de Algarve over de markt (of zelfs in een supermarkt) dan is het je vast opgevallen dat er erg veel producten met gedroogde vijg en amandel worden aangeboden. Deze vruchten zijn typisch voor de Algarve en één van de dingen die ze er mee maken is een soort vijgenbrood. Dit smaakt heerlijk bij bijvoorbeeld kaas. Dit vijgenbrood is er tegenwoordig in verschillende varianten. Denk dan aan smaken als johannesbrood, medronho, chocolade of koffie. Ook kom je vaak leuke vormpjes tegen, bloemetjes of andere aantrekkelijke presentaties. Mijn persoonlijke favoriet zijn de Figos Cheios com Amêndoas (gedroogde vijgen gevuld met amandelen). Niet bepaald mooi om te zien, maar oh zo lekker! Ik heb net weer een zak gekocht op een plaatselijk marktje! Even afwachten of ze hier opgaan of mee naar Nederland. En als je dan toch gaat snoepen, beter gedroogd fruit met noten dan één van de andere opties van vandaag. 😉

Doces de Figo e Amêndoa

Doces de amêndoa

Loop je bij een typische Portugese pastelaria naar binnen, dan liggen deze zoete, kleurrijke creaties vaak uitgestald. De eerste reactie zal waarschijnlijk zijn: dat lijkt net marsepein. En inderdaad, het is ook marsepein, vaak met fios de ovo erin. Het wordt in Portugal het hele jaar door gegeten en niet zoals bij ons voornamelijk rond sinterklaas. Ook dit is weer iets dat je ook in de supermarkt kunt kopen, maar het smaakt natuurlijk stukken beter als je het bij een bakker/pastelaria koopt.

Regionale Lekkernijen Algarve

Dom Rodrigo

Dan toch ook een zoetigheid gemaakt van het onoverkomelijke eigeel waar de Portugezen zo dol op zijn. Misschien heb je de felgekleurde aluminium pakketjes wel eens zien liggen en je afgevraagd wat daar toch in zou zitten? Nou, ik verklap het je vandaag, eiersliertjes dus. Ik ben duidelijk geen fan, maar vraag het een Portugees en ze zweren erbij! Fernando vindt ze heerlijk…

Regionale lekkernijen Algarve | Saudades de Portugal

Morgadinhos

Kijk, deze zien er dan wel weer leuk en smakelijk uit! Net hele kleine gebakjes. Ze zijn gemaakt van amandel en gevuld met gila (vijgenbladpompoen) en ovos moles (eigeel/suiker goedje) en omhuld met witte fondant (erg zoet). Met bovenop een leuk suikerpareltje. Deze smaakt erg Portugees, door de typische vulling. Je ziet ter plaatse ook veel taarten met deze smaken. Mini gebakjes, dus zeker een keer proberen! PS: dat sliertje is een sliertje gila!

Morgadinhos

Folar de Olhão

Dit zoete brood met kaneel zie je eigenlijk in de gehele Algarve. Bij de meeste wat grotere supermarkten kun je ze wel kopen. Maar het allerlekkerste zijn ze natuurlijk vers van de bakker in Olhão. Het doet qua smaak een beetje denken aan ons suikerbrood, maar dan met kaneel. Het bestaat uit een soort laagjes (zeven) met zoete kaneel swirls er tussen door. Zeker een aanrader als je, net als de Portugezen, gek bent op zoetigheid!

Ga ik voor de gedroogde vijgen, zo gaat manlief vol overgave voor de overige opties! Je bent een zoetekauw of je bent het niet… Niet zo’n zoetekauw, maar toch nieuwsgierig geworden? De meeste van deze regionale hapjes zijn gewoon per stuk te koop. Prima dus als je het een keer wil proberen zonder gelijk met zakken vol thuis te komen. De vijg/amandel hapjes koop je op de markt vaak op gewicht, de kleine hapjes per stuk bij de pastelaria en de folar gaat wel in zijn geheel, maar is niet heel groot.