Recept: Torta Folhada de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Bij deze Torta Folhada de Bacalhau doet de oven het meeste werk!

Torta Folhada de Bacalhau

Torta Folhada de Bacalhau

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

50

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 500 gram bacalhau

  • 750 gram vastkokende aardappels

  • 2 rollen vers bladerdeeg

  • 1 pakje kookroom

  • 2 grote uien

  • 1 ei

  • 1 eetlepel boter

  • 1 bosje verse peterselie

  • zout & peper

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Kook je moten bacalhau tot ze net gaar zijn en schep ze vervolgens voorzichtig uit het water. Maak zodra hij voldoende is afgekoeld je bacalhau schoon en gooi al het vel en de graatjes weg. Versnipper de vis met je vingers tot je een soort grove flakes hebt.
  • Kook de aardappels in een pan met gezouten water beetgaar en laat ze vervolgens voldoende afkoelen om in plakjes te snijden. Snipper de uien en snijd de peterselie fijn. Zet vast een bakvorm klaar en vet deze in met wat boter. Sprenkel een dun laagje bloem over de boter, zodat alles lichtjes bedekt is.
  • Bedek de vorm met bladerdeeg. Leg er nu eerst een laagje aardappelschijfjes op. Strooi er daarna wat bacalhau snippers overheen, gevolgd door het ui/peterselie mengsel. Breng op smaak met wat zout en peper. Herhaal de laagjes tot je ingrediënten op zijn en sluit af met een laagje aardappelschijfjes. Leg tot slot kleine stukjes boter her en der verspreid over de aardappel.
  • Bedek de vulling (losjes) met bladerdeeg en bestrijk met wat losgeklopt ei. Bak je torta folhada de bacalhau op 180 graden in een minuut of 25 gaar. Haal hem dan uit de oven en til voorzichtig de bovenkant iets op. Gaat dat niet? Maak dan een gaatje in het bladerdeeg. Besprenkel de vulling rijkelijk met kookroom en laat de bovenkant weer zakken. Zet hem terug in de oven en bak nog zo’n vijf minuten door.
  • Serveer warm met een groene salade.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!