Madeira Travelista: Lissabon

Vanuit Madeira is het zo’n 1.5 uur met het vliegtuig om in de hoofdstad van Portugal te komen. Een prachtig, bruisende stad, dat een geheel ander leven biedt, in sterk contrast met het eiland van eeuwige groene bergen. Voor mij is het te druk om voor een langere tijd in deze stad te verblijven, maar soms moet je even van het eiland af om het dan vervolgens nog meer te waarderen. Ook is dit niet bedoeld ten nadele van deze mooie stad, maar slechts een observatie van iemand die het eilandleven nu eenmaal gewend is en natuurlijk blijft het leuk nieuwe plekjes te ontdekken.

Er is hier ongelooflijk veel te zien en te beleven en Lissabon biedt een gemakkelijke infrastructuur waarbij je je simpelweg van A naar B kan verplaatsen, met bijvoorbeeld de bus, de metro, de tuktuk of een Uber, om maar wat te noemen. Zo ben je bijvoorbeeld binnen een half uurtje van het vliegveld in het centrum van de stad. Ook zijn er ongelooflijk veel restaurantjes om uit te kiezen, culturele hotspots te ontdekken, vindt je op elke hoek van een straat wel een koffietentje en wordt je omringd door historische architectuur. Het is een stad die op elke manier je zintuigen prikkelt en je uitnodigt op te gaan in haar eindeloze beweging.

Wij merkten al snel dat wanneer je Lissabon bezoekt het verstandig is van te voren een beetje te bepalen welke hoogtepunten je wilt gaan ontdekken en wanneer je hiervoor tickets nodig hebt, deze van te voren of op het moment online te reserveren. Dit scheelt je namelijk veel tijd in de lange wachtrijen.

Een van de hoogtepunten die ik aanraad in de hoofdstad is Castelo de São Jorge. Dit is een kasteel dat is gebouwd op de hoogste heuvel van Lissabon, tussen de 10de en 11de eeuw. Sinds 1910 is het fort een nationaal monument en het biedt zeker een van de mooiste uitzichten over Lissabon en de rivier Tejo. Wat ook leuk is, is een rondvaart over deze rivier, waarbij je al een aantal hoogtepunten van de stad vanaf het water kan aanschouwen, zoals Praça do Comércio, Torre de Belém, Ponte 25 de Abril en Cristo Rei, om er maar een paar te noemen.

Mijn persoonlijk favoriete hoogtepunt van deze citytrip was ons bezoek aan het prachtige dorpje Sintra en dan vooral aan Quinta da Regaleira. Een magisch kasteel dat rechtstreeks uit een sprookje lijkt te komen. Normaal gesproken vermijdt ik liever toeristische trekpleisters, maar dit kasteel is zeker de moeite waard en naast dat de architectuur ervan adembenemend mooi is, vind je ook een tropische tuin met wentelput en ondergrondse tunnels. Je waant je als het ware in een compleet andere wereld. En dan te bedenken dat dit met de taxi slechts 20 minuten van het centrum verwijderd ligt!

Ben jij wel eens in Lissabon geweest? Ik ben benieuwd wat jouw favoriete herinnering aan deze stad is en ik nodig je uit jouw persoonlijke ervaring hieronder te delen!


Vind jij het leuk een kijkje te nemen in mijn leven op Madeira, wil je meer tips of heb je een vraag, of wil jij alvast het eiland digitaal ontdekken, connect dan met mij via Instagram en wie weet zien wij elkaar ooit op dit stipje in de Atlantische Oceaan.