Torta de Carne

Ovengerechten doen het goed in de wat koudere maanden. Vandaar dat we vandaag een Portugese torta maken. We gebruiken dit keer gehakt als vulling, maar je kunt bijvoorbeeld ook kip gebruiken. Wederom is het geen moeilijk gerecht met rare ingrediënten, dus iedereen kan het maken. Het is een soort hartige taart, maar dan net iets anders. In Portugal eten ze het zowel voor de lunch als ’s avonds.

Ingrediënten

voor het deeg

2 cups melk
1/2 cup olie
3 eieren
2 kopjes bloem
1 eetlepel gist (poedervorm)
snufje zout

voor de vulling

500 gram gehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
1 tomaat
200 gram rauwe ham
1 blikje erwtjes of mais
zwarte olijven (naar smaak)
verse peterselie
oregano
peper & zout
geraspte kaas (naar smaak)
boter

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden, dit is een beetje afhankelijk van je oven.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine (of blender). Mix totdat je een samenhangend nat deeg hebt. Bak het gehakt in een scheutje olijfolie of boter gaar in een koekenpan. Zet een andere koekenpan met wat olijfolie op en bak hierin je gesnipperde ui, de fijngesneden tomaat, de geperste knoflook, de fijngesneden rauwe ham, de erwtjes en de in stukjes gesneden olijven.

Zodra beide gaar zijn voeg je ze samen in een pan. Voeg nu fijngesneden peterselie, wat oregano en zout en peper naar smaak toe. Roer alles goed door en proef of je nog wat kruiden toe moet voegen. Vet ondertussen een ovenschaal in, meestal gebruiken ze een rechthoekige, en bestrooi lichtjes met bloem. Doe hier de helft van het deeg in en schep het gehaktmengsel er bovenop. Bestrooi met geraspte kaas en dek af met de andere helft van het deeg. Bestrijk de bovenkant met boter en bak in ongeveer 40 minuten op 180 à 200 graden goudbruin. Serveer met een frisse salade.

Bom apetite!