Ovengerechten doen het goed in de wat koudere maanden. Vandaar dat we vandaag een Portugese torta maken. Ik gebruik dit keer gehakt als vulling, maar je kunt bijvoorbeeld ook kip gebruiken. Wederom is het geen moeilijk gerecht met rare ingrediënten, dus iedereen kan het maken. Het is een soort hartige taart, maar dan net iets anders. In Portugal eten ze het zowel voor de lunch als ’s avonds.
Ingrediënten
voor het deeg/beslag
2 cups melk
1/2 cup olie
3 eieren
2 kopjes bloem
1 eetlepel gist (poedervorm)
snufje zout
voor de vulling
500 gram gehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
1 tomaat
200 gram rauwe ham
1 blikje erwtjes of mais
zwarte olijven (naar smaak)
verse peterselie
oregano
peper & zout
geraspte kaas (naar smaak)
boter
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden, dit is een beetje afhankelijk van je oven.
Doe alle ingrediënten voor het deeg/beslag in de keukenmachine (of blender). Mix totdat je een samenhangend nat deeg (soort beslag) hebt. Bak het gehakt in een scheutje olijfolie of boter gaar in een koekenpan. Zet een andere koekenpan met wat olijfolie op en bak hierin je gesnipperde ui, de fijngesneden tomaat, de geperste knoflook, de fijngesneden rauwe ham, de erwtjes en de in stukjes gesneden olijven.
Zodra beide gaar zijn voeg je ze samen in een pan. Voeg nu fijngesneden peterselie, wat oregano en zout en peper naar smaak toe. Roer alles goed door en proef of je nog wat kruiden toe moet voegen. Vet ondertussen een ovenschaal in, meestal gebruiken ze een rechthoekige, en bestrooi lichtjes met bloem. Giet hier de helft van het deeg/beslag in en schep het gehaktmengsel er bovenop. Bestrooi met geraspte kaas en dek af met de andere helft van het deeg. Bestrijk de bovenkant met boter en bak in ongeveer 40 minuten op 180 à 200 graden goudbruin. Serveer met een frisse salade.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Gisteren heb ik deze torta de carne gemaakt, dankzij de bovenstaande reacties, is deze erg goed gelukt! Ik vermoed dat de torta de carne bij ons heel vaak op tafel komt. Obrigada!
Dag Marlou
ik heb ondertussen wat filmpjes bekeken over dit gerecht en nu zie ik inderdaad dat het een beslag is, geen deeg. Doordat er in je recept deeg stond, had ik het gevoel dat je het moest kunnen kneden, wat dus helemaal niet zo is. Morgen opnieuw proberen dus. Bedankt voor je reactie!
Hoi
ik heb zonet het deeg voor deze torta willen maken. 2 kopjes melk op 2 kopjes bloem is echt heel veel. Ik heb beslag ipv deeg?
Dat klopt, het is erg nat in vergelijking met wat wij onder deeg verstaan. Als je het niet vertrouwd (of als het echt te dun is) kun je nog ietsjes extra bloem toevoegen. Maar niet teveel, het hoort vrij dun te zijn. Laat je weten hoe het uitpakte?!
Zou dit ook met bijv kant en klaar bladerdeeg/croissantdeeg kunnen?
Dat kan, maar dan wordt het resultaat wel iets anders dan normaal. Het zal er overigens niet minder om smaken, want alles met bladerdeeg is eigenlijk lekker!