Recept: Vitela Arouquesa Assada no Forno

Het gerecht Vitela Arouquesa Assada no Forno komt oorspronkelijk uit de regio Arouca, in het noorden Portugal, zoals de naam al doet vermoeden. Het wordt gemaakt met kalfsvlees van Arouquesa runderen, wat bekend staat om zijn smaak en malsheid. Vanwege de unieke en authentieke smaken die het bevat, wordt het vaak geserveerd bij speciale gelegenheden. Het kalfsvlees wordt normaal gesproken in een ovenschaal van klei (barro) geroosterd in een houtoven.

Vitela Arouquesa Assada no Forno

Vitela Arouquesa Assada no Forno

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Dit gerecht is erg populair in Arouca en zal gemakkelijk te vinden zijn in restaurants in die omgeving. Maar de allerlekkerste Vitela Arouquesa Assada wordt dus gemaakt in een houtoven en niet alle restaurants serveren het op die manier. Datzelfde geldt natuurlijk als je het zelf gaat maken.

Categorie: – RundKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

2

uur 
Totale tijd

0

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 750 gram Arouquesa kalfs shortribs

  • 500 gram Arouquesa kalfsschouder

  • 1 kilo kleine nieuwe aardappelen

  • 1 grote ui

  • 2 tenen knoflook

  • 4 laurierblaadjes

  • 2 eetlepels reuzel

  • 250 ml volle witte wijn

  • 200 ml olijfolie

  • 1 chilipepertje

  • zeezout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C graden.
  • Zorg ervoor dat je vlees door de slager (of jezelf) in grove stukken is gesneden. Pak een ruime ovenschaal, bij voorkeur een Portugese van klei, en zet deze vast klaar. Was je aardappeltjes goed schoon en dep droog.
  • Pel je ui en snijd hem doormidden en vervolgens in dunne halve maantjes. Snijd ook de tenen knoflook en het chilipepertje in plakjes. Leg dit alles samen met de laurierblaadjes op de bodem van de ovenschaal en hussel een beetje door elkaar. Leg daar je stukken kalfsvlees bovenop.
  • Giet de olijfolie over het vlees en bestrooi vervolgens met wat zeezout. Schik de aardappels rond om het vlees in de ovenschaal. Giet nu ook de wijn over het vlees en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Bak het nu op 200°C graden in twee uur goudbruin en gaar. Draai het vlees en de aardappels na één uur om.
  • Als het kalfsvlees goed geroosterd is, haal je het uit de oven en besprenkel je het met de saus. Serveer in de ovenschaal. In plaats van met aardappeltjes kun je het ook met rijst uit de oven (arroz de forno) serveren.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!