Compleet Coimbra: Hoogtepunten

Het einde van het jaar nadert sneller dan ik dacht. Vandaag, 17 december, nog wat aan het bekomen van een stevige wandeling van meer dan 10 km doorheen de stad, daarna een kerstbrunch van de fitnessclub en dan een eerste gitaarconcert in de muziekschool. Al enkele dagen overvalt me de twijfel over welk onderwerp ik jullie voor de blog van januari zou schrijven. Teveel keuze geeft keuzestress?

Deze nacht kwam dan het idee bij me op om wat hoogtepunten van Coimbra in de kijker te zetten. Beelden spreken vaker voor zich dan woorden, dus zal ik me beperken in mijn schrijven en jullie vooral laten genieten van de foto´s van al dat moois dat Coimbra te bieden heeft. De stad greep weliswaar naast de titel van Europese Cultuurstad 2027, maar we zitten aardig in de buurt van Evora, de geselecteerde stad, wat cultureel aanbod betreft. Dus geen schroom zou ik zeggen en gewoon een citytrip naar Coimbra boeken en genieten. Ik ben er om jullie te verwelkomen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Coimbra heeft mooi namiddaglicht.  De skyline van Coimbra kan dan het meest fascineren. De stad heeft meerdere parken, groene ruimtes en bossen, allen binnen wandelbereik. De vele kerken en kloosters nemen je eeuwen terug mee in de tijd. Ook water is overal aanwezig, de Mondego kabbelt zachtjes of imponeert met geweld bij overvloedige regen en overstroomt dan de oevers. De fonteinen en het aquaduct zijn nu nog slechts decoratieve resten van wat eens tot de basisvoorziening van de mensen in de stad behoorde. Musea lokken met permanente en tijdelijke tentoonstellingen duizenden mensen, maar nooit loop je over de koppen, omdat er zoveel musea zijn.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De universiteit daarentegen wordt niet alleen bestormd door studenten, maar ook door vele dagjes-bustoeristen. Deze unieke locatie op de top van de heuvel is vaak de enige plek die bezocht wordt. Maar de oude middeleeuwse benedenstad heeft ook charmes, tenminste voor wie tijd neemt om ze te ontdekken. De commerce in de middeleeuwse straatjes kan slechts overleven als de grote koopcentra (dat zijn er meer dan drie in Coimbra) niet met alle klanten gaan lopen.

Santa Isabel, de Tricana en Cindazunda zijn slechts drie van de historische vrouwelijke figuren maar ook Ines (geliefde van Pedro) die hun stempel op de stad hebben gedrukt. Er worden processies gehouden, themawandelingen georganiseerd en poëzie geschreven. Er zijn ook nog meerdere sporen van oude Vlaamse kunst te bewonderen, onder andere in het Machodo de Castro museum en in de Se Velha kathedraal (altaarstuk).

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vogelwaarnemingen, bier van Coimbra, de kleine kabelbaan, de Botanische tuin, oei genoeg….. ik ging vooral beeldmateriaal met jullie delen. Dus genoeg geschreven.

Fijne feesten en tot volgend jaar in Coimbra!?


Marieleen is sinds augustus 2019 heerlijk “reformada” en heeft dus tijd (en zin) om elke eerste zaterdag van de maand allerlei ontdekkingen in Coimbra te delen. Plus natuurlijk haar enthousiasme en liefde voor de stad! Volg haar op Instagram voor nog meer foto´s van Coimbra en omgeving. Voor een rondleiding of een bezoek aan de stad aarzel niet haar te contacteren via marieleenb.pt@gmail.com.