Recept: Vitela Estufada

Eigenlijk had ik een andere recept in gedachten voor vandaag, maar het was zulk sikkeneurig weer dat ik last-minute van gedachten veranderde. Want wat past er nu beter bij dit grijze grauwe januari weer dan een lekker verwarmend stoofpotje?! Op de valreep van gedachten veranderen levert niet per se de beste foto’s op, maar daar komt vanzelf een keer een betere voor in de plaats. Het gerecht smaakt er niet minder om!

Ingrediënten

1 kilo kalfsvlees
300 gram winterpeen/wortel
1/2 chouriço
1 flinke ui
4 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
2 rijpe tomaten (of 2/3 blik tomatenstukjes)
1 blikje tomatenpuree
300 ml rode wijn
300 ml runderbouillon
snufje komijn(poeder)
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Zet een braadpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Snijd je vlees in (flinke) stukken en breng op smaak met zout en peper. Bak de stukken vlees op hoog vuur aan tot ze mooi bruin zijn en schep ze dan uit de pan. Draai het vuur laag. Snipper je ui en voeg samen met de laurierblaadjes toe aan de pan. Pers de tenen knoflook en roer ze door de ui in de pan. Bak rustig glazig.

Snijd in de tussentijd je halve chouriço in plakjes en voeg vervolgens toe aan het ui mengsel in de pan. Snijd de tomaten in kleine blokjes of gebruik 2/3 van een blikje tomatenblokjes, maak je wortel schoon en snijd hem in (niet te dunne) plakjes. Nu gaat eerst de tomatenpuree erbij. Schep alles even goed om en laat een paar minuten doorgaren voordat je de tomatenblokjes en de plakjes wortel toevoegt. Laat dit nu een minuut of vijf koken.

De volgende stap is het toevoegen van het vlees en vocht. Schep de stukken vlees terug in de pan. En giet er ongeveer 300ml rode wijn plus ongeveer 300 ml vleesbouillon bij. Roer alles voorzichtig even door. Zet het deksel schuin op de pan en laat op laag vuur rustig garen. De kooktijd is enigszins afhankelijk van de grootte van je stukjes vlees. Maar reken op een kleine twee uur. Het is de bedoeling dat je super zacht en mals vlees hebt.

In principe zou er genoeg vocht in de pan moeten zitten voor een lekkere saus. Check tussendoor af en toe of dit nog steeds het geval is. Zo niet, voeg dan simpelweg wat water of bouillon toe. Serveer op zijn Portugees met zowel rijst als frietjes.

Bom apetite!

PS: Ik haal kalfsvlees hier in Nederland bij de Turkse slager!

Variatietips: Voeg zo’n tien minuten voor dat je vlees klaar is diepvrieserwten naar smaak toe. En/of voeg ongeveer 20 à 25 minuten voor je vlees gaar is een paar aardappels in stukjes toe aan de pan.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.