Wijken van Lissabon: Marquês de Pombal

Citytrip naar Lissabon in de planning? Dan zal je al snel merken dat de stad bol staat van de lekkere restaurantjes, bijzondere winkeltjes, fijne hotels en indrukwekkende bezienswaardigheden. Hoe vind je je weg in het enorme aanbod? Simpel! Door deze tips te lezen en te kiezen wat jij het leukst vindt. De afgelopen weken heb ik je meegenomen door de verschillende wijken van Lissabon en vandaag zijn we aangekomen bij de laatste wijk. We nemen een kijkje rond het Praça do Marquês de Pombal.

Het Praça de Marquês de Pombal is een grote rotonde in het hart van de stad, waar de auto’s zich een weg zoeken door Lissabon. Het ligt ten noorden van de Baixa en Chiado en vormt zo ongeveer de grens tussen het toeristische en het niet-toeristische deel van de stad. De tips die ik vandaag beschrijf liggen in een wijde cirkel rondom dit plein. Het is de wijk van de chique en dure modehuizen, vele culturele mogelijkheden (theaters, bioscopen en musea) en enorme hotelaanbod.

Bekijken

Parque Eduardo VII: dit is het grootste park van de stad, vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Bezoek ook de Estufa Fria, de kas waarin bijzondere, exotische planten groeien.

Museu Calouste Gulbenkian: dit museum staat bol van de kunst van de oudheid tot aan de twintigste eeuw. Je vindt er Rembrandt, Rubens en nog veel meer.

Miradouro do Jardim do Torel: van alle uitkijkpunten in Lissabon is dit niet de bekendste, maar zeker wel de moeite waard. Je komt er door de oudste funicular (geel trammetje wat de heuvel op en af rijdt) van Lissabon te nemen, de Elevador do Lavra. Iedere zomer verandert de vijver hier in het stadsstrand van Lissabon.

Calçada: de typisch Portugees betegelde stoepen vind je hier in overvloed. De lange en brede Avenida da Liberdade heeft geweldige patronen. Meer weten over het calçada in Lissabon? Lees het hier.

Estufa Fria

Eten & Drinken

Casa do Alentejo: prachtig restaurant in Moorse stijl, waar de heerlijkste gerechten uit de Alentejo worden voorgeschoteld. Adres: Rua Portas de Santo Antão 58.

Solar dos Presuntos: in dezelfde straat vind je dit traditioneel Portugese restaurant vol met foto’s van Portugese beroemdheden. Adres: Rua Portas de Santo Antão 150

Kiosken: in Lissabon zijn kiosken op straat, met stoeltjes in de buitenlucht dé plek om een koffie of een colaatje te drinken en misschien iets kleins te happen. Op de Avenida da Liberdade vind je er vijf die je laten genieten van smoothies, hotdogs en hele lekkere chocoladetaart (bij O Melhor Bolo de Chocolate do Mundo).

Hot Clube de Portugal: even geen zin in fado? Ga een avondje naar “The Hot” om jazz te luisteren. Elke dinsdag en woensdagavond zijn er bijvoorbeeld jamsessies. In het weekend komen de professionals. Adres: Praça da Alegria 48

Chafariz do Vinho: hele mooie enoteca (wijnwinkel), waar je wijn kunt kopen en kunt proeven. Adres: Rua da Mãe d’Água

Kiosk Lissabon

Winkelen

Avenida da Liberdade: de grote modehuizen als Prada, Gucci, Cartier en Michael Kors vind je aan deze straat. Vergeet je creditcard niet! Op de ranglijst van duurste winkelstraten van de wereld staat deze op nummer 35.

Overnachten

Heritage Avenida Liberdade: viersterrenhotel in een mooi 18e- eeuws pand. Kamers tussen de 150 en 250 euro per nacht.

Cruz Apartments: voor groepen van zes tot tien personen zijn deze volledig ingerichte appartementen een uitstekende optie. Inclusief gratis parkeerplaats.

Castilho House: voor wie een goed hotel zoekt, maar geen fortuin wil uitgeven. Voor tussen de zestig en tachtig euro boek je hier een overnachting met ontbijt.

Lisboa Central Hostel: als je écht goedkoop wilt slapen heb je hier voor ongeveer een tientje al een plekje op een slaapzaal. Liever toch privé slapen? Kan ook en kost maar een paar tientjes per nacht.