Wijken van Lissabon: Parque das Nações

Citytrip naar Lissabon in de planning? Dan zal je al snel merken dat de stad bol staat van de lekkere restaurantjes, bijzondere winkeltjes, fijne hotels en indrukwekkende bezienswaardigheden. Hoe vind je je weg in het enorme aanbod? Simpel! Door deze tips te lezen en te kiezen wat jij het leukst vindt. De komende weken neem ik je mee door de verschillende wijken van Lissabon, zodat jij je perfecte citytrip kunt plannen! Vandaag gaan we naar een moderne en bedrijvige wijk buiten het centrum: het Parque das Nações.

Toen ik voor het allereerst in Lissabon kwam, ging ik niet naar Alfama, maar wel naar het Parque das Nações. Kennelijk dachten de Portugezen met wie ik was dat het leuker was een moderne wijk te bezoeken dan de oude straatjes van Alfama. Ik ben ze er dankbaar voor, want ik kom nog altijd met plezier in deze wijk.

Deze wijk werd gebouwd voor de Expo tentoonstelling van 1998. Het ligt prachtig gelegen aan de Taag, met zicht op de geweldige en lange Vasco da Gama brug richting het zuiden. Het ligt best een stukje buiten het centrum, niet ver van de luchthaven, maar het is goed te bereiken met openbaar vervoer. De eerste jaren na de Expo werd de wijk goed onderhouden, maar inmiddels liggen zeker de parken er wat minder bij. Het is nu vooral een wijk voor bedrijven en bezoekers aan de grote evenementen die er worden gehouden in de Meo Arena. Toch blijft het de moeite waard om de wijk te bezoeken en wel om de volgende redenen.

Bekijken

Architectuur: het station Estação do Oriente is ontworpen door de Spaanse architect Calatrava en heel erg mooi. Daarnaast is er het Portugal paviljoen van Siza Vieira, waar ik al eens eerder over jubelde (lees hier). En dit zijn slechts twee voorbeelden! Voor moderne architectuur is de wijk een absolute must.

Oceanário: enorm aquarium waar je je kunt verdiepen in de wondere onderwaterwereld. Haaien, roggen, otters en allerlei bijzondere vissen kun je hier bekijken.

Telecabine: is het helder weer? Laat je dan van de ene kant van de wijk naar de andere vervoeren met deze kabelbaan. Je hebt er een prachtig uitzicht op de Taag en het Parque das Nações.

Ponte Vasco da Gama: Lissabon is vanuit het zuiden te bereiken door middel van twee bruggen. Naast de bekende 25 april brug is er deze Vasco da Gama brug, één van de langste van Europa.

Oriente

Eten & Drinken

Brasserie de l’Entrecôte: misschien ken je dit restaurant vanuit het centrum van Lissabon, maar ze hebben ook een vestiging met terras in het Parque das Nações. Hier moet je heen als je van vlees houdt!

Serra da Estrela: vaak ga ik (als ik in de avond vlieg) voordat ik Lissabon verlaat nog even een overheerlijke bife de lombo frito com queijo da serra eten bij dit restaurant op de foodcourt van de Vasco da Gama shopping. Pff, die is zo lekker.

The Old House: wie van Chinees eten houdt moet dit restaurant eens proberen. Het is de eerste vestiging van dit Chinese merk dat opende buiten China. Let op dat je het niet te pittig maakt!

Winkelen

Centro Vasco da Gama: over winkelen kan ik in deze wijk kort zijn. Er is een enorm overdekt winkelcentrum waar je van alles en nog wat vindt. Je kunt er tot laat in de avond terecht.

Shopping Vasco da Gama

Overnachten

Persoonlijk zou ik je niet aanraden om in deze wijk te overnachten (ik ben altijd graag op loopafstand van het centrum), maar als je liever niet in het centrum verblijft, dichtbij de luchthaven wilt verblijven of hier naar een concert gaat is het misschien toch een idee. Het voordeel is dat het moderne gebouwen zijn, vaak een beetje luxer.

Myriad: fantastisch gelegen vijfsterren hotel aan de Taag, in één van de meest prominente gebouwen van Lissabon. Hier zal het je aan niets ontbreken. Niet de goedkoopste optie uiteraard…

LxWay Apartments: wil je een even indrukwekkend uitzicht, maar liever een appartement? Dan moet je zeker even naar deze accommodatie kijken, Geschikt voor vier personen.

Oceanarium Flat: ook dit is een ruim appartement met een mooi uitzicht. Groot pluspunt hier is ook het fijne terras.

VIP Executive Arts Hotel: een hotel gericht op de zakelijke markt, maar daarom heeft het nog wel eens goede aanbiedingen. Als je in een goed verzorgd hotel wilt slapen met ontbijt, maar niet teveel kwijt wilt zijn kun je zeker hier even kijken.

Myriad