Wijken van Lissabon: Belém

Citytrip naar Lissabon in de planning? Dan zal je al snel merken dat de stad bol staat van de lekkere restaurantjes, bijzondere winkeltjes, fijne hotels en indrukwekkende bezienswaardigheden. Hoe vind je je weg in het enorme aanbod? Simpel! Door deze tips te lezen en te kiezen wat jij het leukst vindt. De komende weken neem ik je mee door de verschillende wijken van Lissabon, zodat jij je perfecte citytrip kunt plannen! Vandaag gaan we naar de meest toeristische wijk: Belém.

In deze wijk draait het om drie zaken: de Portugese ontdekkingsreizen, moderne kunst en architectuur en de lekkerste gebakjes van het land. Drie totaal uiteenlopende zaken, maar ze mixen heel goed. Zoals gezegd, het is de meest toeristische wijk van de stad, dus houd er rekening mee dat je niet alleen komt. Probeer het weekend te vermijden, maar houd er ook rekening mee dat op maandag niet alles geopend zal zijn. De wijk is vlak, dus klimmen hoef je deze keer niet!

Bekijken

Padrão dos Descobrimentos: het monument van de Ontdekkingsreizen is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. De moeite waard om van buiten te bewonderen, maar als je meer wilt weten kun je ook naar binnen. Lees hier alles over dit monument.

Mosteiro dos Jerónimos: dit prachtige klooster is een goed voorbeeld van de Manuelstijl, een bekende en exclusief Portugese kunststijl. De grote Portugese schrijver Luis de Camões en de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama liggen hier begraven. Je kunt de kerk gratis bezoeken. Voor het klooster moet je betalen.

Torre de Belém: deze verdedigingstoren, eveneens in Manuelstijl, werd begin zestiende eeuw gebouwd en is uitgegroeid tot hét symbool van Lissabon. Als je er gaat kijken, probeer dan ook de neushoorn te vinden…

Berardo museum: houd je van moderne kunst dan moet je zeker dit museum bezoeken. Liefhebbers van architectuur moeten ook gaan, want het is een prachtig gebouw. Fijne bijkomstigheid: het is gratis!

Mosteiro dos Jerónimos

Eten & Drinken

Antiga Confeitaria de Belém: het is er altijd afgrijselijk druk, maar toch moet je hier minimaal eens geweest zijn. Loop door de verschillende met tegels bedekte zalen, kijk door de ramen naar de bakkerij, eet een warme pastel met kaneel en poedersuiker als je eindelijk een plekje hebt veroverd en neem een pakje mee voor later! Adres: Rua de Belém 84

À Margem: als het zonnetje schijnt is het terras van deze fraaie, minimalistische kubus een heerlijk plekje voor een lunch of een drankje. Adres: Doca do Bom Sucesso

Flor dos Jerónimos: terwijl alle toeristen óf in de rij staan bij de pastéis de Belém, of zich bij de buren storten op de falafel (snap ik niks van), neem ik vaak de uitgestorven snackbar op de hoek. Waar in een plastic bakje de meest heerlijke bifanas in de knoflook liggen te marineren. Adres: Rua de Belém 128

Banana café: iedereen kent de gele trammetjes die door Lissabon rijden. Naast het Jerónimos klooster is zo’n trammetje omgebouwd tot een café waar je heerlijke smoothies, koffie en broodjes kan kopen. Ideaal als je even snel iets wilt drinken of eten. Adres: Largo dos Jerónimos

Antiga Confeitaria de Belém

Winkelen

Arcadia: verslaafd aan chocolade? Hier vind je handgemaakte chocolade in allerlei smaken. Adres: Rua de Belém 53-55

Coisas do arco do vinho: deze wijnwinkel biedt een grote variëteit aan wijnen en alles wat met wijn te maken heeft.
Adres: Rua Bartolomeu Dias, Loja 7

Overnachten

Altis Belém: een paar jaar geleden verrees aan de Taag dit (naar mijn smaak) hele mooie vijfsterrenhotel. Ze hebben de beste restaurants van de wijk en een fijne spa. Niet goedkoop, wel heerlijk!

Je eigen zeilboot: wil je slapen op een zeilboot? Dat kan hier! Dat is eens iets heel anders en je hoeft er nog geen honderd euro per nacht voor te betalen.

Setubalense: wil je vooral goedkoop en speelt luxe geen rol? Dan kun je in deze residencial voor ongeveer veertig euro per nacht een kamer krijgen voor twee personen met eigen badkamer.

Casa da Memória: liever een huis voor jezelf? Op 700 meter van het Jerónimos klooster ligt dit traditionele huis met twee slaapkamers. Je kunt er met maximaal zes personen overnachten. Voor 160 euro kun je er al twee nachten slapen.