Wijken van Lissabon: Baixa/Chiado

Citytrip naar Lissabon in de planning? Dan zal je al snel merken dat de stad bol staat van de lekkere restaurantjes, bijzondere winkeltjes, fijne hotels en indrukwekkende bezienswaardigheden. Hoe vind je je weg in het enorme aanbod? Simpel! Door deze tips te lezen en te kiezen wat jij het leukst vindt. De komende weken neem ik je mee door de verschillende wijken van Lissabon, zodat jij je perfecte citytrip kunt plannen!

We beginnen in het hart van de stad, in de wijken Baixa en Chiado. Baixa betekent ‘laag’ en dit is dan ook de benedenstad, waar je niet zult hoeven te klimmen. In Chiado wordt het al een beetje heuvelachtig. De Baixa is kenmerkend door het strakke, rechtlijnige stratenpatroon. Dit werd zo neergelegd na de grote aardbeving van 1755.

Baixa en Chiado zijn het centrum van de stad, dus bereid je voor op drukte. Wil je zonder al teveel voetgangers en verkeer door deze wijken wandelen, trek er dan ’s ochtends vroeg op uit.

Eten / drinken

Café Nicola: een prima plek voor het ontbijt (vroeg, voordat de andere toeristen komen!) is dit café in Art Deco stijl, heerlijk gelegen aan het levendige Rossio plein

Confeitaria Nacional : hier kun je heerlijke gebakjes eten (Praça da Figueira)

A Tendinha do Rossio: een broodje bifana eet je ’s middags even tussendoor bij dit cafeetje dat al sinds 1840 de inwoners van de stad bedient (Rossio)

Xocoa: handgemaakte chocolaatjes kopen doe je in deze fijne winkel  (Rua do Crucifixo 112-114)

Garrett47: sinds een paar maanden is deze hippe wijnbar / restaurant geopend waar je kunt kiezen van welke Portugese regio je wilt proeven (Rua Garrett 47)

Oficina do Duque: dineren is zeer de moeite waard in dit strakke, moderne restaurant (Calçado do Duque)

Brasserie de l’Entrecôte: vleesliefhebbers eten hier ’s avonds een overheerlijke entrecote (Rua do Alecrim 17).

Confeitaria Nacional

Bekijken

Praça do Comércio: dit grote plein, waar vroeger de Portugese koningen woonden, ligt prachtig gelegen aan de Taag. Tegenwoordig huizen verschillende ministeries in de panden rondom. De poort Arco da Rua Augusta kun je beklimmen voor een prachtig uitzicht.

Avenida da Ribeira das Naus: deze boulevard langs de Taag is sinds kort helemaal mooi opgeknapt, dus je kunt hier prachtig wandelen en/of bijkomen.

MUDE: gratis museum van design en mode in een geweldig pand. Vroeger was dit gebouw eigendom van een grote Portugese bank. Door het plotseling stilleggen van verbouwingen ontstond wat je vandaag de dag ziet (Rua Augusta, op maandag gesloten).

Fernando Pessoa: het standbeeld van deze Portugese dichter zit op het terras van het beroemde Café A Brasileira en laat zich honderden keren per dag fotograferen (Rua Garrett).

Café A Brasileira

Winkelen

De grote winkelketens vind je in de Rua Augusta en de Rua Garrett. Leuker zijn vaak de winkeltjes in de omliggende straten.

Luvaria Ulisses: briljant mini handschoenenwinkeltje (Rua do Carmo 87A)

Casa Havaneza: verkoopt al sinds 1846 de beste sigaren (Largo do Chiado 25)

Chapelaria Azevedo Rua: mooi oud hoeden- en pettenwinkeltje (Rossio)

A Vida Portuguesa: prachtige winkel met Portugese artikelen (Rua Anchieta 11)

Typographia: T-Shirts met bijzondere prints (Rua Augusta 93)

Livraria Simão: de kleinste boekwinkel die je ooit zag, als jij er in wilt, moet de eigenaar eruit! (Escadinhas de São Cristóvão, trapjes vanuit Rua da Madalena)

A vida portuguesa

Slapen

Er is teveel om op te noemen waar je uitstekend kunt slapen. Zomaar een greep uit het aanbod in verschillende prijscategorieën:

Travellers House: heerlijk hostel met slaapzalen, maar ook tweepersoonskamers. Voor wie het leuk vindt met andere reizigers in aanraking te komen (rond 52 euro per tweepersoonskamer per nacht).

Casas da Baixa: fantastische appartementen voor wie zelfstandigheid wil (rond 102 euro per appartement per nacht).

Pousada de Lisboa: op het Praça do Comércio kun je luxe slapen in deze historische pousada (rond 210 euro per tweepersoonskamer per nacht).

My Story Hotel: goed verzorgd hotel met historische elementen (rond 95 euro per tweepersoonskamer per nacht).

Hello Lisbon Rossio: sneeuwwitte, moderne appartementen op de perfecte locatie (rond de 86 euro per appartement per nacht).

Pousada de Lisboa