Recept: Açorda de Grão com Bacalhau

Açorda is een soort Portugese broodsoep die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Dit keer voegen we er wat extra groente aan toe in de vorm van kikkererwten, die ze in Portugal ook graag eten en die heel goed samengaan met de klipvis. We maken Açorda de Grão com Bacalhau.

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait.

Açorda de Grão com Bacalhau

Açorda de Grão com Bacalhau

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 2 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

3

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 moten bacalhau

  • 100 gram kikkererwten (ongeveer)

  • 3 plakken pão alentejano

  • 1/2 groene paprika

  • 2 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 1 bosje verse koriander (of peterselie)

  • olijfolie

  • zout & peper

Bereiding

  • Begin een dag van tevoren met de voorbereidingen. Het allerlekkerste is het natuurlijk als je gedroogde en geweekte kikkererwten gebruikt, dus zet die de avond van tevoren vast te week. Gebruik je kikkererwten uit een pot of blik, sla dan deze stap over.
  • Kook je bacalhau tot hij gaar is (10-15 minuten) en schep hem vervolgens uit het water. Gooi het kookvocht niet weg! Maak zodra hij voldoende is afgekoeld je bacalhau schoon en gooi al het vel en de graatjes weg.
  • Kook in een andere pan je kikkererwten gaar (evt. met een groente bouillonblokje) en bewaar wederom het kookvocht. Giet dit kookvocht bij het kookvocht van de bacalhau en proef even of het heel zout is of niet. Voeg in het hele zoute geval iets water toe.
  • Snipper de ui en paprika en pers de knoflook. Doe dit samen met een scheut olijfolie in een koekenpan en bak iets glazig. Pas op dat de knoflook niet aanbrandt. Draai het vuur uit.
  • Versnipper de bacalhau met je vingers en voeg toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Snijd je plakken brood in kleine blokjes en voeg ook toe. Snipper de koriander of peterselie fijn en doe ook dit bij in de pan (naar smaak). Giet er nu kookvocht uit beide pannen bij tot het goed onderstaat. Meng alles goed, proef nogmaals en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  • Besprenkel alles voor het serveren met wat goede kwaliteit olijfolie. Lekker met een gekookt eitje.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!