Saudades dos Açores: Monte Brasil

Monte Brasil, de uitgedoofde vulkaan op Terceira grenst aan de stad Angra do Heroísmo en is omringd door de zee. Je kunt naar de top per taxi, per huurauto of maak een wandeling die ongeveer 2.5 uur duurt. De weg draait als een slakkenhuis omhoog en je komt onderweg ook picknickplaatsen tegen. Eenmaal boven aangekomen is het uitzicht prachtig; bij de Pico das Cruzinhas (168 meter) tref je het Monumento ao Povoamento da Terceira aan. Een lange zuil met een bol erop waarin het kruis zit van De Orde van Christus. Veel bezoekers nemen hier wat mooie plaatjes maar ook van diverse vergezichten; Angra do Heroísmo, de haven, de omliggende dorpjes en de bergen. De vulkaan is met weelderig groen begroeid. Bepaalde hoeken van de uitgedoofde vulkaan worden gebruikt door de walvisspotters die direct in contact staan met het team op de boten op zee.

Monte Brasil

Je kunt met een huurauto het hele eiland rond toeren, gemiddeld 50 km per uur rijden is voldoende want er zijn vele bochten en nauwe wegen. Maar ook per lokale bus kom je aardig ver mits je geen haast hebt. Een dienstregeling is altijd wel bij de receptie van het hotel te verkrijgen evenals een leuke kaart van het eiland met een stadsplattegrond van Angra do Heroísmo of de badplaats Praia da Victória, aan de andere kant van het eiland.

Slechts een kwartiertje rijden vanuit Angra do Heroísmo tref je een mooi vissersdorpje aan: São Mateus da Calheta. Het heeft een kleine haven met typische vissersboten en een moderne visafslag. Er is een goed visrestaurant, Beira Mar genaamd waar je heerlijk verse vis kunt eten. Het terras is langgerekt, smal en klein met plaats voor 4 tafeltjes. Het uitzicht is mooi; je kijkt de haven in en op de achtergrond zie je de Monte Brasil. Het is verstandig om vooraf te reserveren vooral als je graag buiten wilt eten. Er is een grote keuze aan vis en schaal- en schelpdieren. Probeer eens de gegrilde Lapas, (zeeslakken) met knoflook en koriander of cracas (zeepokken) die je met een naaldje eruit moet halen. Je kunt er ook een paar nemen als voorgerecht; de ober doet het graag voor hoe je de zeepok moet openmaken. Ik geef een suggestie; kies als hoofdgerecht een mooie vis uit de vitrine binnen in het restaurant of neem een heerlijke gegrilde Espetada de Peixe mixto geserveerd met rijst, zelfgemaakte frietjes en salada mista. Als dessert een stukje ananas van het Eiland São Miguel en een bica na.

Verder is er een prachtige kerk die je kunt bezoeken. De gevel is imposant en binnen in de kerk zijn er mooie beelden en details te zien. Het is leuk om een rondje te lopen door het plaatsje en verder kun je een wandeling maken door de haven en de typische vissersboten bewonderen. Er staat er zelfs een vissersboot op het droge als eerbetoon aan alle vissers die de zee hebben bevaren in het verleden. Gewoon op een bankje plaatsnemen en genieten van de zee en het heldere water; je ziet de vissen zwemmen!

Monte Brasil

Als je verder rijdt richting de kant van Biscoitos, een natuurlijk zwembad aan zee bestaande uit diverse lavarotsen, ben je ook in de buurt van het Museu do Vinho van de Família Brum. Onderweg zie je de groene weilanden omheind met ronde stenen die tezamen muurtjes vormen. Binnen die omheiningen staan koeien te grazen. Het badplaatsje Biscoitos staat bekend om zijn ruige zee en golven als er veel wind staat. Er zijn voor de ingang wat kleine stalletjes met wat souvenirtjes en etenswaren. Als je Biscoitos weer verlaat en het bordje Museu do Vinho volgt dan kom je bij het wijnmuseum. De entree is gratis als ik het mij goed herinner, de expositie over de kunst van wijn maken is interessant. De wijnbouw in Biscoitos is al meer dan 130 jaar in handen van de Família Brum, buiten is kleinschalige wijnbouw te zien tussen de lavastenen muren.

De lavastenen houden de warmte vast van de zon en geven die ook weer af aan de druiven. Aan het einde van de bezichtiging kun je een aantal wijnen proeven en ook versterkte dranken. Natuurlijk is het mogelijk 1 of meerdere flessen ter plaatse te kopen. Hiermee besluit ik deze blog over het Westelijke deel van Terceira. Volgende keer gaan wij weer verder toeren over dit prachtige groene eiland. Até à próxima!


Petra is fervent Portugal liefhebber en heeft Portugese Taal-en Letterkunde gestudeerd met een uitwisselingsjaar aan de Universiteit van Coimbra. Verder heeft ze een passie voor de Azoren en interesse/kennis in en van Portugese wijnen. Ook is ze Docente Portugese taal, Tolk en vertaler.