Saudades dos Açores

De Portugal kenners weten allemaal wel wat het woord Saudade betekent; het is al eerder beschreven hier. Het is niet uit te leggen; het is een gevoel. Ik kom al sinds 1988 in Portugal en zo heb ik meerdere malen het eiland Madeira bezocht. Sinds 2013 ga ik ook naar de Azoren. De laatste jaren ben ik er niet meer geweest, maar de contacten met vrienden daar zijn gebleven.

De passie voor Portugal, de cultuur én de taal is een onderdeel van mijn leven want ik heb Portugese taal-en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit te Utrecht. Ik begon in 1988 en had het geluk een studiebeurs te krijgen om een uitwisseling met de Universiteit in Coimbra van 1990/1991 mee te maken. In mijn doctoraalfase koos ik voor de specialisatie Vertalen en het vak terminologie sprak mij zeer aan. Intussen behaalde ik mijn Wijncertificaat om mij verder te specialiseren in wijnen en wijnterminologie. Zo zette ik een stage op in de Portugese wijnwereld in samenwerking met de Handelsafdeling ICEP van de Portugese Ambassade in Den Haag en Portugal. Mijn scriptie resulteerde in een onderzoek naar technische termen en hun vertaling binnen de productie van Portugese wijnen.

Na mijn studie heb ik ervaring opgedaan als Tolk Portugees in het algemeen en op medisch gebied. Daarnaast doe ook vertaalwerkzaamheden. Sinds een aantal jaren geef ik ook Portugese les aan Nederlanders en binnenkort ga ik Nederlandse les geven aan Portugezen.

Saudades dos Açores

Ik heb dus behoorlijk wat kennis en reiservaring in Portugal, Madeira en de Azoren. Over de laatste eilandengroep wil ik het dit komende jaar hebben, zo ook in combinatie met de Portugese taal. Mijn eerste ontmoeting met de Azoren (os Açores; wat de haviken betekent) was in 2013. Ik ben begonnen op het eiland Terceira (derde eiland) dat deel uitmaakt van een eilandengroep bestaande uit 9 eilanden. Voor liefhebbers van natuur, groene vegetatie en wandelen ben je hier helemaal in je element. Verwacht geen massatoerisme, het zijn eilanden met tradities die veelal deel uitmaken van het Katholieke geloof. De Azoren stonden altijd al op mijn verlanglijst; zóveel over gelezen en gehoord maar het was en is nu nog steeds prijzig om een reis te boeken tenzij je een aanbieding treft. Voor ons Nederlanders is het eten betaalbaar mits je de typische restaurantjes opzoekt waar ook de Portugezen eten. Terceira is een prachtig eiland, mooi groen vanwege de regen die het gehele jaar door aanwezig is. De goede maanden zijn van mei tot en met oktober. In augustus en september kan het zelfs subtropisch zijn vanwege de hoge luchtvochtigheidsgraad. Op één dag zijn er soms 4 jaargetijden en zodoende moet je qua kleding op alles zijn voorbereid.

Angra do Heroísmo, de hoofdstad van het eiland is een mooi uitgangspunt van jouw reis. Het centrum is goed te voet begaanbaar en divers, leuke winkels, vele kleine restaurantjes, een overdekte markt die de moeite waard is om eens te bezoeken. Veel cultuur en historie kun je opdoen in het ‘Museu de Angra’ dat gevestigd is in het voormalige Convento de São Francisco. Dit museum heeft mooie tentoonstellingen en ook de aangrenzende Igreja da Nossa Senhora da Guia is een interessant onderdeel dat een bezoekje waard is. Van daaruit kun je een mooie klim maken naar het Alto da Memória, een prachtige gedenkzuil die werd opgericht in 1845 door Koningin Maria II voor haar vader Pedro IV.

Onderweg kom je mooie beelden tegen en kleine fonteintjes, éénmaal boven in de top nabij de Outeiro heb je een mooi uitzicht over de stad, de zee en de uitgedoofde vulkaan ‘Monte Brasil’. Een mooi rustpunt om even stil te staan bij dit bijzondere gastvrije eiland. Ik krijg daar het gevoel om vele jaren terug te gaan in de tijd; klassiek met de mooie elementen uit de tijd van de ontdekkingsreizen. Net als Saudade; je moet het ondergaan om te weten wat je bedoelt en hoe het voelt. Volgende keer meer over Terceira; het derde eiland van de Azoren.


Petra is fervent Portugal liefhebber en heeft Portugese Taal-en Letterkunde gestudeerd met een uitwisselingsjaar aan de Universiteit van Coimbra. Verder heeft ze een passie voor de Azoren en interesse/kennis in en van Portugese wijnen. Ook is ze Docente Portugese taal, Tolk en vertaler.