Ondernemen in Portugal: de Droom Gaat Verder

Alweer een maand terug in Nederland, dat valt toch echt een beetje tegen zeg. Ik heb zo last van heimwee gehad… Het is toch apart dat je zo snel gewend raakt aan die andere manier van leven en werken, dat merk je pas als je weer terug bent van waar je daarvoor was. Het was enorm wennen op alle vlakken. De eerste dag heb ik me naar lopen zoeken naar de sleutels van de schuur bijvoorbeeld en mijn kantoor is nog steeds een beetje rommelig.

In de afgelopen maand is er ook wel het een ander gebeurd wat niet echt leuk was. Ik verloor veel data van mijn computer, niets meer terug te vinden. En kreeg ik een telefoontje van de eigenaar van ‘ons’ huurhuis in Portugal dat het toch niet doorging. Droom in duigen! We waren niet te genieten een aantal dagen. Ik ben wel iemand die snel naar een oplossing zoekt en het achter me laat, maar dit keer duurde het toch wel even voor ik weer normaal kon nadenken. Mijn man heeft er nu nog last van. Ik had na een paar dagen zoiets van: “er komt dan wel wat beters op ons pad”, maar ja, jammer blijft het wel. Die computercrash kwam vlak daarna en iemand zei: “iets van een nieuw begin?”. Zou het echt zo werken?

Anyway, ik was ook al begonnen met een nieuwe website voor de Portugese droom en daar ben ik uiteraard mee verder gegaan. Ferragudo Dreams is mijn ‘Workation” project. En dat voelt zo enorm goed. Ik weet uit ervaring hoe fijn het is om te werken in de inspirerende omgeving van Ferragudo en deze regio. Het idee voor Ferragudo Dreams ontstond in de drie maanden dat ik daar woonde en werkte en het voelde meteen als iets wat ik echt moest doen. Niet in de laatste plaats omdat wij ons definitief willen vestigen daar.

Ik geloof ook echt dat werken op een plek met een vakantie ‘vibe’ heel goed voor je is als ondernemer; meer inspiratie, sparren met andere ondernemers uit hele verschillende branches, meer het gevoel van vrijheid hebben. En het leuke is dat deze visie ook gedeeld wordt door diverse ondernemers. Er liggen inmiddels wat aanvragen en ik ben twee eigen concepten aan het ontwikkelen; voor ondernemers met een burn-out of een bore-out en een traject waar men zich individueel bij kan aansluiten. Superleuk en zoveel zin in. De website is inmiddels ook klaar, dus startklaar voor een nieuw avontuur.

Maar ik bleef zo verlangen naar de plek die voor mij inmiddels thuis is, dat ik besloot om een ticket te boeken en in mei een weekje heen en weer te gaan om wat praktische zaken regelen. Trouwens, wat zijn die tickets duur geworden inmiddels! Maar goed, ik heb een enigszins betaalbaar ticket geboekt en mijn ’to do’ lijst voor die week gemaakt. In mijn achterhoofd speelde uiteraard ook het idee om naar andere huizen/appartementen te kijken in die week en een aantal leuke appartementen zijn al voorbij gekomen, maar het was het toch net niet of al snel weg. En toen kreeg ik een berichtje van een vriendin die zicht had op een appartement op een van onze favoriete locaties, of ze een bezichtiging kon regelen? Ja, natuurlijk kan dat!

Dus, het zou zomaar kunnen dat ik terug naar Nederland ga met een eigen appartement in the pocket. Fingers crossed! Na de teleurstelling van de vorige keer durf ik nog niet hard te gaan juichen, maar het is wel gaaf natuurlijk. In die week ga ik ook nog een leuke locatie bekijken voor de workations, het is altijd fijn als je verschillende opties hebt waar mensen kunnen verblijven natuurlijk. Deze locatie, een hotel met kamers en studio’s, is dit jaar open gegaan en het ziet er fantastisch uit en ze waren enthousiast over mijn Ferragudo Dreams Project, beter kan niet.

In die drie maanden heb ik nog een nieuwe start gemaakt door de naam van mijn bedrijf te veranderen én door mijn dienstverlening aan te passen; van Business Organiser naar Business Manager en dat is ook iets waar het tijd voor was. Hier komt nog een aanvulling op, namelijk 1-op-1 coaching. Het heeft allemaal te maken met groei, van mijn klant en zeker van mijzelf. Deze verandering geeft nu al zoveel energie. En als je elke dag iets doet wat je energie geeft dan ben je echt goed bezig.

Terug naar Portugal, terug naar Ferragudo is wel een prioriteit geworden. Wanneer je gewend bent geraakt aan de relaxtere manier van leven en de verhoging van de kwaliteit van leven dan wil je niet anders meer. En ik weet dat ook daar niet alles rozengeur en maneschijn is en het gras er echt niet groener is, maar het leven is er toch anders. Je moet wel echt je best doen om niet terug te vallen in de Nederlandse mentaliteit (zoals ik deed in de laatste 2 weken) want daar heb je alleen jezelf mee en creëer je drempels en blokkades die er niet hoeven te zijn. Leermomentjes!

Até à próxima.


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.