Santuário do Bom Jesus do Monte

Nergens wordt de Heilige Week zo intens gevierd als in Braga in het noorden van Portugal. Natuurlijk ga je als je daar bent ook naar het Santuário do Bom Jesus do Monte, een bijzonder katholiek bedevaartsoord, gelegen op een heuvel aan de oostkant van de stad. Een prachtige plek om bij te schrijven op je verlanglijstje! In 2019 werd dit bedevaartsoord door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Het begin

Tijdens de Middeleeuwen zochten vrome katholieken regelmatig heuveltoppen uit om heilige plaatsen in te richten waar ze hun schepper eer konden bewijzen. Dit waren plekken waar men één kon worden met landschap en natuur en de weg naar boven als een soort boetedoening gold. Waarschijnlijk is het heiligdom van Bom Jesus do Monte op deze manier ontstaan. Al in de veertiende eeuw werd hier een eerste kapel gebouwd, die vervolgens in de daaropvolgende eeuwen voortdurend werd vervangen door mooiere en grotere.

Onderaan de heuvel

De dag dat wij het bedevaartsoort bezoeken is het grijs, grauw, nat en komt het met bakken uit de lucht… We besluiten dus naar boven te rijden met de auto, en niet onderaan te beginnen bij de eerste trappen, 300 meter verwijderd van de top. Beneden vind je een mooie toegangspoort met aan weerszijden twee huisjes en daartussen een trap, die tussen de groene bomen van het park naar boven leidt. Bovenop de toegangspoort prijkt het wapen van degene die in 1722 opdracht gaf tot de bouw van dit deel van heiligdom, de aartsbisschop van Braga.

Santuário do Bom Jesus do Monte

De funicular

Je kunt vanaf de toegangspoort de hele klim naar boven maken per trap. Als je echt het gevoel van de bedevaart wilt krijgen moet je dat natuurlijk doen. Er is echter ook nog een andere weg naar boven, de kabeltrein. Twee wagonnetjes gaan hier iedere dag naar boven en beneden, dwars door het dichtbegroeide, groene bos. Het is een zogenaamde waterballastbaan, waarbij de wagon op de top wordt beladen met genoeg water om de wagon beneden plus passagiers naar boven te stuwen. Het is de allereerste funicular die gebruikt werd op het Iberisch Schiereiland (1882).

Santuário do Bom Jesus do Monte

Wij zijn dus boven begonnen en daalden de trappen tussen de buien door helemaal af naar de toegangspoort. We zitten met een tiental mensen in de wagon als we weer naar boven gaan (het houdt op met zachtjes regenen). We zitten achterin op houten bankjes en kunnen goed zien hoe de rails ons naar dat punt daar boven zullen brengen. Het duurt maar een paar minuutjes. Dan zijn we weer op de top, waar het uitzicht op een heldere dag vast adembenemend is. Al heeft de laaghangende bewolking ook wel wat, het zorgt voor een wat mysterieuze sfeer.

De trappen

Op en rond de trappen zien we fonteinen, standbeelden en kapellen. Heb je een beetje een religieuze achtergrond, dan herken je thema’s als de Via Sacra, de Deugden en de Vijf Zintuigen. Hoe verder we naar beneden lopen, hoe mooier het beeld wordt als we terugkijken naar boven.

Op ons gemakje dalen we de trappen af. We komen overigens geen mensen tegen die de trappen beklimmen op hun knieën. Hier en daar lees je in toeristische informatie dat dit gebeurt in de Heilige Week, maar wij hebben ze niet gezien. Wellicht had het weer daar iets mee te maken?!

Santuário do Bom Jesus do Monte

De kerk en de tuinen

Er rest ons nog het hooggelegen deel van het heiligdom te verkennen. Daar hoort natuurlijk de kerk bij. Begin achttiende eeuw stond hier een barokke kerk, maar die werd eind achttiende eeuw afgebroken om plaats te maken voor een neoklassiek ontwerp van architect Carlos Amarante. Vergeleken met de rijke decoratie van de rest van het heiligdom is de kerk vrij sober. Een fraaie kerk, maar zonder bijzonderheden.

Achter de kerk wandelen we een stukje door de tuinen van het heiligdom. De perkjes liggen er strak onderhouden bij en er is ook een vreemdsoortige grot, die ik niet helemaal kan plaatsen. Boven de grot staat een soort muziektent van hout met rode bankjes. Hier kun je indien gewenst even uitrusten van de beklimming. Die overigens prima te doen is voor een ieder die gewoon goed te been is. Lekker in je eigen tempo al het moois in je opnemen, het is zonde om je hier te haasten!

Bezoek

Wil je ook het Santuário do Bom Jesus do Monte bezoeken? Dat kan iedere dag. De kerk is dagelijks geopend van 09:00 tot 18:00 uur. De kabeltrein rijdt ook dagelijks, vanaf 09.00 uur. Een enkele reis kost €1,50 en een retourtje € 2,50- per persoon. Ik kom graag nog een keer terug op een zonnige dag (of tijdens een zonsondergang)!

Santuário do Bom Jesus do Monte

Meer weten over Semana Santa in Braga? Lees dan ook mijn ervaringen bij één van de belangrijkste processies.