Santuário do Bom Jesus do Monte

Een aantal jaar geleden, toen Pasen in maart viel, reisde ik met mijn moeder naar Portugal om het Semana Santa spektakel van Braga bij te wonen. Nergens wordt de Heilige Week zo intens gevierd als in deze stad in het noorden. Natuurlijk gingen we ook naar het Santuário do Bom Jesus do Monte, een bijzonder katholiek bedevaartsoord, gelegen op een heuvel aan de oostkant van de stad. Een prachtige plek om bij te schrijven op je verlanglijstje!

Het begin

Tijdens de Middeleeuwen zochten vrome katholieken regelmatig heuveltoppen uit om heilige plaatsen in te richten waar ze hun schepper eer konden bewijzen. Dit waren plekken waar men één kon worden met landschap en natuur en de weg naar boven als een soort boetedoening gold. Waarschijnlijk is het heiligdom van Bom Jesus do Monte op deze manier ontstaan. Al in de veertiende eeuw werd hier een eerste kapel gebouwd, die vervolgens in de daaropvolgende eeuwen voortdurend werd vervangen door mooiere en grotere.

Santuário do Bom Jesus do Monte

Onderaan de heuvel

De dag dat mijn moeder en ik in onze huurauto naar Bom Jesus do Monte rijden is de lucht blauw en schijnt de zon volop. We besluiten niet naar boven te rijden met de auto, maar te beginnen bij de eerste trappen, 300 meter verwijderd van de top. Hier zien we een mooie toegangspoort met aan weerszijden twee huisjes en daartussen een trap, die tussen de groene bomen van het park naar boven leidt. Bovenop de toegangspoort prijkt het wapen van degene die in 1722 opdracht gaf tot de bouw van dit deel van heiligdom, de aartsbisschop van Braga.

De funicular

We kunnen vanaf de toegangspoort de hele klim naar boven maken per trap. Als je echt het gevoel van de bedevaart wilt krijgen moet je dat natuurlijk doen. Mijn moeder en ik kiezen echter voor een andere bijzondere weg naar boven, de kabeltrein. Twee wagonnetjes gaan hier iedere dag naar boven en beneden, dwars door het dichtbegroeide, groene bos. Het is een zogenaamde waterballastbaan, waarbij de wagon op de top wordt beladen met genoeg water om de wagon beneden plus passagiers naar boven te stuwen. Het is de allereerste funicular die gebruikt werd op het Iberisch Schiereiland (1882).

We zijn maar met zijn tweetjes in de wagon als we naar boven gaan. We zitten op houten bankjes en kunnen goed zien hoe de rails ons naar dat punt daar boven zullen brengen. Het duurt maar een paar minuutjes. Dan zijn we op de top, waar het uitzicht adembenemend is. Omdat we nog fris en fruitig zijn besluiten we eerst de barokke trappen te gaan bekijken.

Funicular

De trappen

Het klinkt misschien onlogisch om eerst de kabeltrein naar boven te nemen en dan alsnog de trappen te gaan bekijken. De waarheid is dat we niet alle trappen afdalen. Er zijn er zoveel, dat we het houden op toch in ieder geval de zigzaggende trappen tot het eerste grote terras. Op en rond de trappen zien we fonteinen, standbeelden en kapellen. Heb je een beetje een religieuze achtergrond, dan herken je thema’s als de Via Sacra, de Deugden en de Vijf Zintuigen. Hoe verder we naar beneden lopen, hoe mooier het beeld wordt als we terugkijken naar boven.

Als we het niet aandurven nog verder naar beneden te gaan beginnen we aan onze weg terug. Op ons gemakje natuurlijk. We komen overigens geen mensen tegen die de trappen beklimmen op hun knieën. Hier en daar lees je in toeristische informatie dat dit gebeurt in de Heilige Week, maar wij hebben het niet gezien. Eenmaal terug boven strijken we neer op het terras met een drankje. Hier probeer ik mijn bleke winterhuid de eerste zonnestralen van het jaar op te laten vangen. Als ik even later mijn ogen opendoe is mijn moeder in slaap gedommeld. Zo relaxt is het hier ;-).

Santuário do Bom Jesus do Monte

De kerk en de tuinen

Opgeladen door de zon en een koel drankje rest ons nog het hooggelegen deel van het heiligdom te verkennen. Daar hoort natuurlijk de kerk bij. Begin achttiende eeuw stond hier een barokke kerk, maar die werd eind achttiende eeuw afgebroken om plaats te maken voor een neoklassiek ontwerp van architect Carlos Amarante. Vergeleken met de rijke decoratie van de rest van het heiligdom is de kerk vrij sober. Een fraaie kerk, maar zonder bijzonderheden.

Achter de kerk wandelen we door de tuinen van het heiligdom. De perkjes liggen er strak onderhouden bij en er is ook een vreemdsoortige grot, die ik niet helemaal kan plaatsen. Boven de grot staat een soort muziektent van hout met rode bankjes. Een fijn plekje om nog van wat laatste zonnestralen te genieten, voordat we de kabeltrein terugnemen naar beneden.

Bezoek

Wil je ook het Santuário do Bom Jesus do Monte bezoeken? Dat kan iedere dag. De kerk is dagelijks geopend van 09.00uur tot 18.00. De kabeltrein rijdt ook dagelijks, vanaf 09.00 uur. Een enkele reis kost € 1,20, een retourtje € 2,-. Meer weten over Semana Santa in Braga? Lees dan ook mijn ervaringen bij één van de belangrijkste processies.