Amadeo de Souza Cardoso

Meer dan 73.000 mensen bezochten tussen april en juli in het Grand Palais in Parijs een grote tentoonstelling van de Portugese schilder Amadeo de Souza Cardoso. Wie was deze man, die al op dertigjarige leeftijd overleed, maar bijna honderd jaar na zijn dood zoveel mensen naar het museum wist te trekken? Ik ging op onderzoek uit en vertel je vandaag meer over hem.

Biografie

Amadeo, geboren in 1887,  groeide op in het noorden van Portugal, in het dorp Mancelos, gemeente Amarante. Op zijn achttiende startte hij zijn studie aan de school van de Schone Kunsten in Lissabon, om een jaar later naar Parijs te vertrekken. Hij had aanvankelijk voor een architectuur opleiding gekozen, maar al snel bleek zijn hart te liggen bij de schilderkunst. Hij schilderde bij de Académie des Beaux-Arts in Parijs en verbleef in 1910 een aantal maanden in Brussel.

asc01

In 1913 maakte zijn werk deel uit van twee belangrijke internationale tentoonstellingen. De Armory Show, getoond in New York, Boston en Chicago betekende de doorbraak van moderne kunst. Dat was in die tijd nog weinig populair, maar toch verkocht Amadeo zeven van zijn acht tentoongestelde werken. Daarna volgde een expositie bij de Erste Deutsche Herbstsalon, getoond in Berlijn.

Na een tijdje in Barcelona en Madrid te hebben gewoond, keerde Amadeo uiteindelijk terug naar Portugal. Daar trouwde hij met Lucie Meynardi Pececetto. Er lag een grote carrière op hem te wachten, maar op 25 oktober 1918, nog maar dertig jaar oud, overleed hij in de kustplaats Espinho, aan de Spaanse griep. Zijn naam werd, vooral in het buitenland, vergeten, maar daar is met de grote tentoonstelling in Parijs dit jaar verandering in gekomen.

Zijn werk

De eerste werken van Amadeo lagen dicht bij het impressionisme. Rond 1910 werd hij echter beïnvloed door het kubisme en futurisme. Als je zijn schilderijen bekijkt zie je heel goed hoe zijn werk veranderde door de jaren. Ik houd erg van het bekende schilderij “Os Galgos” uit 1911 (zie hieronder, links), maar ook de latere abstractere werken zijn zeer toegankelijk. Zijn schilderijen kunnen eerst chaotisch en ongestructureerd lijken, maar als je beter kijkt zie je dat alles perfect in balans is.

Os galgos

Je kan zijn werk zien in het Museu Municipal Amadeo de Souza-Cardoso in Amarante, maar ook in het Museu Calouste Gulbenkian in Lissabon. Dit laatste museum heeft een enorme collectie van deze kunstenaar, waaronder mijn favoriete “Os Galgos”. Een unieke expositie over Amadeo Souza Cardoso opende deze week in het Museu Nacional Soares dos Reis in Porto en is te zien tot 1 januari 2017. Daarna verhuist de expositie naar het Museu do Chiado in Lissabon, waar je vanaf 12 januari 2017 terecht kan.