Recept: Arroz de Feijão

Vandaag begint officieel de herfst. En dat zullen we weten ook qua weer. Het is nu waarschijnlijk echt gedaan met het heerlijke nazomeren… Dus gooi ik er maar gelijk een wat herfstig recept tegenaan. Verwarmend en vullend, met bonen! Ik vind dat echt een groente voor de koudere maanden (al kunnen ze ook prima in je salade in de zomer). Ze zijn heerlijk in combinatie met rijst. Voor de verandering dus eens een vegetarisch bijgerecht.

Arroz de Feijão

Arroz de Feijão

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen
Categorie: » BijgerechtKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 blik kidneybonen (400 gram)

  • 200 gram rijst (arroz agulha)

  • 800 ml bouillon (rund of groente)

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 grote tomaat

  • 1/4 rode paprika

  • 2 volle eetlepels tomatenpuree

  • olijfolie

  • 1 bosje verse peterselie

  • zout & peper

Bereiding

  • Zet een koekenpan op met ongeveer drie eetlepels olijfolie. Snipper je ui en kwart paprika, pers de knoflook. Voeg dit alles, samen met de laurierblaadjes, toe aan de pan. Bak op niet te hoog vuur rustig glazig en vervolgens lichtbruin. Snijd in de tussentijd je tomaat in kleine stukjes/blokjes. Zodra het ui-mengsel lichtjes bruin begint te kleuren, gaan de tomaat stukjes bij in de pan. Roer alles goed door en laat rustig pruttelen tot de tomaat uit elkaar begint te vallen.
  • Voeg nu de rijst toe aan het mengsel en roer wederom goed door. Breng op smaak met zout en peper. En voeg de tomatenpuree toe. Nu gaat ook het gehele blik bonen erbij, inclusief vocht. Afhankelijk van waar je de rijst bij eet, maak je een groente-/kip- of vleesbouillon. Hiervan gaat nu 2/3 bij in de pan. Roer even door en dek de pan af met een deksel. Laat het nu rustig een minuut of twaalf koken.
  • Na die twaalf minuten gaat de resterende 1/3 van de bouillon erbij. Snijd wat peterselie fijn en voeg naar smaak toe. Roer alles nog eens goed door elkaar. Zodra het vocht begint te koken dek je de pan weer af met het deksel en draai je het vuur uit. Laat het zo ongeveer vijf minuten staan/rusten. Na deze vijf minuten is het klaar om te serveren. Deze rijst smaakt lekker bij zowel vlees als vis. Probeer hem bijvoorbeeld eens samen met de pataniscas de bacalhau of met de pica pau voor een lekkere maaltijd.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!