Vroeger was dit onder de rijke families van Portugal een verplichte aanwezigheid tijdens de feestdagen. Vandaar de bijnaam “arroz-de-festa”. En nog steeds, geen kerstavond in Portugal zonder arroz doce. Dit nagerecht staat standaard op tafel. Zoals van alle traditionele Portugese gerechten, bestaan ook hier vele varianten van. Elke familie maakt het net even anders. Met of zonder eidooiers, gewone melk of gecondenseerde melk, met een pakje pudding erdoor, etc… Hier volgt één van die varianten, een goede basis. Liefhebber van dit gerecht? Experimenteer de volgende keer dan en probeer een andere variant!
Ingrediënten
250 gram rijst (arroz carolino of dessertrijst)
750 ml melk
250 gram suiker
3 eidooiers
eetlepel boter
schil van 1 citroen
kaneelstokje
kaneelpoeder
snufje zout
Bereiding
Zet een pan op en breng hierin de melk aan de kook. Zodra de melk kookt voeg je de suiker, de rijst, een snufje zout, de citroenschil (zonder wit) en het kaneelstokje toe.
Zodra de rijst gaar is haal je de pan van het vuur en laat je het iets afkoelen. Klop ondertussen in een schaaltje de eidooiers los. Roer dit samen met de boter door de rijst en verwarm nogmaals op laag vuur. Giet/schep alles in een schaal en laat het afkoelen. Vlak voor het serveren versier je de bovenkant met het kaneelpoeder, leef je uit!
Zoals je ziet, simpel en snel te maken. Veel mensen over de vloer? Het recept is makkelijk te vermenigvuldigen voor grotere hoeveelheden!
Bom apetite!
Wist je dat: ze ditzelfde gerecht in Portugal ook maken met vermicelli (aletria doce) zoals op de onderste foto?!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Ik heb gisteren geprobeerd om Arroz doce volgens dit recept te maken. Ik ben in Portugal en heb rijst Caroline in de supermarkt gekochten ging er daarom vanuit dat het goed zou gaan. Helaas werd de rijst niet gaar, extra melk toegevoegd en zeker een uur al roerend gehoopt dat het zou lukken, helaas is het in de vuilnisbak belandt. Wat ging hier mis?
Wist ik het maar! Rijst die na een uur nog niet gaar is is wel erg apart…
Jammer, ik ga anders maar een keer een ander recept proberen.
Lekker gerecht, ik heb het gisteren gemaakt. Wel heeeel zoet! De volgende keer doe ik er een pak minder suiker in.
De Portugezen zijn een zoet volk! 😉
Wat een heerlijk recept! Eerst zonder en later met pudding geëxperimenteerd,ietsje meer werk,maar ohhh hemels gewoon.
Mijn eters willen nu bijna elk weekend dit dessert,maar dat doe ik niet, anders is het niet meer speciaal. Dank voor het recept, ? ?!
Arroz de festa = bijnaam voor wat??
De verplichte aanwezigheid? Het gerecht? De kerstavond?
Tenho tanto perguntas!!
E por desse estou à procura de alguém que queira conversar comigo em portugues!
Een native speaker bv?
Dan in ruil voor hulp in bij nederlands, duits, frans of engels? Of iemand om samen in het portugees te oefenen?
Heb al op vele manieren gezocht, maar nog steeds niemand gevonden…
Is bemiddeling in de vorm van bv een oproep, mogelijk???
Bom dia Rob!
Estudo português também! Já há três anos que estou a seguir um curso. Já posso bastante bem ler e escrever, mas falar fica muito difícil! Falta de possibilidades para falar, aqui na minha região quase nenhum fala português…. Felizmente, existe o site ” Practise Portuguese”. Queria aconselhar-lhe ouvir este site! É maravilhoso! Sempre à sua disposição, JM.
Mijn vraag is: voor hoeveel personen zijn al jullie recepten.
Er staat bij geen enkel recept het aantal personen vermeld.
Ook dit recept is zeker goed voor 4 á 5 personen! Het is moeilijk schatten, niet iedereen is een even grote eter, vandaar dat het er eigenlijk nooit bij staat…
Dat is inderdaad wel zo handig als ik dat erbij vermeld… ?
Ik pas het gelijk aan!
Waar heb je, in dit recept, die eetlepel boter voor nodig?