Recept: Arroz Doce

Vroeger was dit onder de rijke families van Portugal een verplichte aanwezigheid tijdens de feestdagen. Vandaar de bijnaam “arroz-de-festa”. En nog steeds, geen kerstavond in Portugal zonder arroz doce. Dit nagerecht staat standaard op tafel. Zoals van alle traditionele Portugese gerechten, bestaan ook hier vele varianten van. Elke familie maakt het net even anders. Met of zonder eidooiers, gewone melk of gecondenseerde melk, met een pakje pudding erdoor, etc… Hier volgt één van die varianten, een goede basis. Liefhebber van dit gerecht? Experimenteer de volgende keer dan en probeer een andere variant!

Ingrediënten

250 gram rijst (arroz carolino of dessertrijst)
750 ml melk
250 gram suiker
3 eidooiers
eetlepel boter
schil van 1 citroen
kaneelstokje
kaneelpoeder
snufje zout

Bereiding

Zet een pan op en breng hierin de melk aan de kook. Zodra de melk kookt voeg je de suiker, de rijst, een snufje zout, de citroenschil (zonder wit) en het kaneelstokje toe.

Zodra de rijst gaar is haal je de pan van het vuur en laat je het iets afkoelen. Klop ondertussen in een schaaltje de eidooiers los. Roer dit samen met de boter door de rijst en verwarm nogmaals op laag vuur. Giet/schep alles in een schaal en laat het afkoelen. Vlak voor het serveren versier je de bovenkant met het kaneelpoeder, leef je uit!

Arroz Doce | Saudades de Portugal

Zoals je ziet, simpel en snel te maken. Veel mensen over de vloer? Het recept is makkelijk te vermenigvuldigen voor grotere hoeveelheden!

Bom apetite!

Wist je dat: ze ditzelfde gerecht in Portugal ook maken met vermicelli (aletria doce) zoals op de onderste foto?! 

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.