Arroz de Tomate

Vandaag sturen we je de keuken in om een rijstgerecht te maken. In Portugal kom je deze variant van arroz de tomate vaak tegen, vooral bij de peixe frito (gefrituurde vis), maar het kan ook prima bij andere vlees- of visgerechten. Het is een makkelijk en snel bijgerecht dat net even anders is dan de standaard witte rijst die we hier gewend zijn. Zoals bij alle Portugese gerechten zijn er weer tal van manieren om de rijst te maken, dus varieer vooral waar je wilt.

Persoonlijk vinden we hier in huis dat deze rijst met arroz carolino gemaakt moet worden. De Portugezen eten voornamelijk en van oorsprong arroz carolino. Ze verbouwen deze rijstsoort ook zelf, bijvoorbeeld bij Alcácer do Sal. Bij het koken neemt de rijst het water en de kruiden volledig op en vormt zich een wat plakkerige bijna risotto-achtige korrel. De tegenhanger van arroz carolino is arroz agulha, met een langere, drogere korrel. De drogere korrel neemt het vocht en de smaken minder goed op. Dat vinden wij minder lekker, maar dat is misschien per persoon verschillend…

Ingrediënten

300 gram carolino rijst
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolie
250 gram fijngesneden tomaat
1 laurierblaadje
zout en peper naar smaak

Bereiding

Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Verhit in een steelpannetje de olie en voeg hier de ui aan toe. Bak dit glazig en voeg dan de knoflook toe. Maak de tomaten schoon en ontdoe ze van pitjes en vel (dit gaat het makkelijkste als je de tomaten blancheert). Snijd ook deze fijn en voeg ze toe aan het ui-mengsel in de pan. Nu gaat ook het laurierblaadje erbij. Laat dit even een minuut of 10 pruttelen voor je iets aan toevoegt.
De hoeveelheid water hangt af van de hoeveelheid rijst die je gebruikt, maar neem altijd twee en een half maal zoveel water als rijst. In het recept gebruiken we grammen, maar zelf gebruik ik altijd een kopje. Dus op één kopje rijst, twee en een half water, etc. Voeg zout en peper naar smaak toe. Hier kun je eventueel ook een speciaal Portugees bouillonblokje toevoegen. Voeg eerst de rijst toe en roer die goed door het tomatenmengsel. Voeg daarna pas water toe. Breng opnieuw aan de kook en laat met deksel op de pan ongeveer 20 minuten rustig doorkoken. Vergeet niet om regelmatig te roeren, anders bakt hij aan.

Bevalt het recept en wil je eens wat variëren? Voeg dan eens een fijngesneden paprika toe aan de ui. Ook worden er wel eens erwtjes toegevoegd aan het eind, dit zorgt voor een leuk kleur contrast.

P.S. De tomaten in Nederland zijn toch wat anders van smaak dan in Portugal. Gebruik volle zoete tomaten voor dit gerecht. Een andere optie is om een blikje tomatenblokjes te gebruiken, dit werkt prima.

Bom apetite!