Vandaag stuur ik je de keuken in om een rijstgerecht te maken. In Portugal kom je deze variant van arroz de tomate vaak tegen, vooral bij de peixe frito (gefrituurde vis), maar het kan ook prima bij andere vlees- of visgerechten. Het is een makkelijk en snel bijgerecht dat net even anders is dan de standaard witte rijst die we hier gewend zijn. Zoals bij alle Portugese gerechten zijn er weer tal van manieren om de rijst te maken, dus varieer vooral waar je wilt.
Persoonlijk vinden we hier in huis dat deze rijst met arroz carolino gemaakt moet worden. De Portugezen eten voornamelijk en van oorsprong arroz carolino. Ze verbouwen deze rijstsoort ook zelf, bijvoorbeeld bij Alcácer do Sal. Bij het koken neemt de rijst het water en de kruiden volledig op en vormt zich een wat plakkerige bijna risotto-achtige korrel. De tegenhanger van arroz carolino is arroz agulha, met een langere, drogere korrel. De drogere korrel neemt het vocht en de smaken minder goed op. Dat vinden wij minder lekker, maar dat is natuurlijk per persoon verschillend…
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!













Hmmm lekker!