Recept: Sopa de Tomate à Moda da Madeira

Eerder deelde ik al eens een lekker recept voor tomatensoep uit de Alentejo. Vandaag komt daar deze Sopa de Tomate à Moda da Madeira bij. Want uiteraard geven ze er in elke regio zo hun eigen draai aan! En aangezien het hier in Nederland de afgelopen dagen meer herfst- dan lenteweer is, geen beter moment voor een lekker soepje!

Verder heb je er geen ingewikkelde Portugese ingrediënten voor nodig, dus de boodschappen doe je eenvoudig bij de lokale supermarkt!

Sopa de Tomate à Moda da Madeira

Sopa de Tomate à Moda da Madeira

Recept door Saudades de Portugal
0.0 van 0 Stemmen
Categorie: » SoepKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

50

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 kilo rijpe tomaten

  • 1 grote ui

  • 1 groene paprika

  • 4 tenen knoflook

  • 4 eetlepels tomatenpuree

  • 1 bosje verse kruiden (bv. koriander, peterselie en munt)

  • 1 liter groentebouillon (of water + 1 bouillonblokje)

  • 4 eieren

  • olijfolie

  • zout & witte peper

  • oregano

Bereiding

  • Snipper de ui, snijd de paprika in stukjes of reepjes en pers de tenen knoflook. Ontdoe de tomaten van vel en zaadjes. Dit gaat het gemakkelijkst als je hem blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep de tomaten daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal vervolgens ook de zaadjes eruit en snijd ze in blokjes.
  • Zet je soeppan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Bak de ui nu op laag vuur glazig. Zodra de ui glazig is, draai je het vuur naar medium en bak je hem lichtjes bruin. Voeg vervolgens de geperste tenen knoflook toe en roer alles goed door elkaar. Laat de knoflook kort meebakken en voeg dan de tomaten toe aan de pan. Schep alles goed door elkaar en laat rustig verder pruttelen.
  • Zodra de stukjes tomaat zacht beginnen te worden en hun vocht vrijlaten voeg je de verse kruiden toe. Laat alles nu nog een minuut of vijf zachtjes verder pruttelen.
  • Blus af met de groentebouillon en breng op smaak met wat zout en peper. Breng aan de kook en laat een half uurtje op laag vuur door koken. Check na 30 minuten of er nog voldoende vocht in de pan zit. Zo niet, voeg dan wat bouillon of water toe. Pureer de soep met een staafmixer tot hij de gewenste dikte heeft (persoonlijke voorkeur). Je kunt deze stap uiteraard ook gewoon achterwege laten voor een wat grovere soep.
  • Vervolgens gaan de eieren, de stukken paprika en wat oregano erbij. De eieren worden in de soep gepocheerd, dus breek ze met voldoende ruimte ertussen in de pan. Kook de soep nu net zo lang tot je gepocheerde eitjes gaar zijn.
  • Serveer de Sopa de Tomate à Moda da Madeira direct en garneer met wat fijngesneden kruiden.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!