Recept: Sopa de Tomate á Alentejana

Het is winter, dus tijd voor lekker veel soep! Je denkt natuurlijk aan Hollandse erwtensoep, maar vanaf vandaag maak jij ook deze Sopa de Tomate á Alentejana in een handomdraai. Dit is een heerlijke tomatensoep, zoals ze hem maken in de Alentejo. Omdat er brood én een gepocheerd eitje bij geserveerd worden is dit een prima maaltijdsoep. Je hebt er geen ingewikkelde, Portugese ingrediënten voor nodig, dus de boodschappen doe je eenvoudig bij je dichtstbijzijnde supermarkt!

Ingrediënten

5 grote rijpe tomaten
2 uien
2 tenen knoflook
5 eetlepels tomatenpuree
1 laurierblaadje
1 groene paprika
1 ei per persoon
stevig brood
olijfolie
bouillon (kip of groente)
zout & peper

Bereiding

Snijd de ui doormidden en vervolgens in dunne halve maantjes. Bak in een scheutje olijfolie glazig. Voeg als ze bijna klaar zijn de uitgeperste knoflook toe zodat deze niet aanbrandt. Ontvel ondertussen de tomaten. Dompel ze voorzichtig onder in kokend water en doe ze dan in een kom ijskoud water. Nu kun je het velletje makkelijk verwijderen. Ontdoe ze ook van alle zaadjes en snijd ze dan in stukjes. Doe ze bij de uien in de pan en breng op smaak met de fijngesneden paprika, tomatenpuree, peper en het laurierblaadje. Laat nu zo’n vijf minuten doorkoken.

Voeg nu wat bouillon toe. De hoeveelheid is enigszins afhankelijk van hoe dik je de soep graag hebt. Ook gaat er nog een scheutje olijfolie bij. Roer even goed door en proef of er nog zout en/of peper bij moet. Zet het vuur laag en laat het een half uurtje sudderen.

Zodra de soep lang genoeg heeft gesudderd kun je de eieren toevoegen. Ga uit van 1 ei per persoon. Breek ze voorzichtig boven de pan en pocheer ze in de soep (zorg dat ze elkaar niet raken). Pak de borden en leg hier een of twee plakken (stevig desem) brood in. Plaats het gepocheerde ei voorzichtig op de plak brood. Nu kun je ervoor kiezen om de soep te pureren met een staafmixer of zo te serveren. Schep hem over het brood en het ei en garneer eventueel met een beetje oregano.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.