Vandaag het recept voor een typisch gerecht uit de Minho-regio, in het noorden van Portugal. Rijst met kip op regionale wijze (vrij vertaald). In het noorden is het over het algemeen wat frisser en dat vertaalt zich naar wat stevigere gerechten dan bijvoorbeeld in het zuiden. En aangezien de herfst hier in Nederland voor de deur staat…
Goed voor minimaal 4 personen.
Ingrediënten
1 hele kip (min. 1 kilo)
350 gram rijst (arroz agulha)
150 à 200 gram bacon of rauwe ham
1 chouriço
200 gram gedroogde witte bonen
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 laurierblaadje
150 ml witte wijn
2 eetlepels reuzel
100 ml olijfolie
paprika poeder
1 bouillonblokje groente
verse peterselie
zout & peper
Bereiding
Begin een dag van tevoren met de voorbereidingen.
Maak de kip schoon en was hem. Snijd vervolgens in grove stukken (incl. bot) en breng op smaak met zout, paprikapoeder, een geperst teentje knoflook en peper. Giet er vervolgens de witte wijn overheen en laat afgedekt een nacht in de koelkast staan. Het lekkerst is het om gedroogde witte bonen te gebruiken die je zelf een nachtje laat weken.
Op de dag zelf: verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet een pan op met hierin ongeveer een liter water en het bouillonblokje. Kook hierin je bonen gaar. Zodra ze gaar zijn giet je ze af, maar gooi de bouillon niet weg. Doe de reuzel in een koekenpan en bak hierin de (uitgelekte) stukken kip goudbruin. Schep ze uit de pan op een bord. Laat de reuzel in de pan zitten voor later. Bewaar ook de marinade.
Snipper de ui en bak die, samen met het laurierblaadje, glazig in dezelfde pan als waarin je de kip hebt gebakken. Pers een teen knoflook en voeg toe aan de koekenpan zodra de ui glazig is. Snijd ongeveer 2/3 van de chouriço en bacon in kleine stukjes en voeg toe aan de pan. Snijd de overige chouriço en bacon in plakjes/stukjes en leg apart. Roer alles even goed door en bak rustig lichtbruin. Snipper wat peterselie fijn en roer dit erdoor. Laat op middelhoog vuur even goed bakken. Blijf af en toe roeren zodat er niets aankoekt.
Zodra alles een mooi kleurtje heeft gekregen blus je het af met de wijn (marinade van de kip) en gaan de stukken kip bij in de pan. Nu kan het deksel erop. Laat alles een minuut of twee even goed sudderen. Meet in de tussentijd 700 ml van de (bonen)bouillon af. Voeg dit toe aan de koekenpan en laat wederom afgedekt zo’n 15 minuten rustig door pruttelen. Je kunt wat piri-piri naar smaak toevoegen indien gewenst.
Proef even en breng op smaak met zout en peper. Dan gaan de rijst en de bonen erbij. Roer alles goed door en schep alles vervolgens over in een ovenschaal. Het liefst natuurlijk in een tabuleiro de barro (ovenschaal van klei). Leg de plakjes chouriço en bacon verspreid over de rijst en zet de schaal vijftien minuten op 180 graden onafgedekt in de oven. Je kunt het eventueel afmaken door kort onder de grill te zetten, zodat de chouriço en bacon bovenop net lekker knapperig worden.
Haal de schaal uit de oven en serveer met een groene salade en een schaaltje olijven!
Bom apetite!
Laat me vooral weten het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.