Recept: Cataplana de Frango

Vertelde ik al eens over die typische koperen pan uit de Algarve, de cataplana, vandaag geef ik er ook een recept voor. Dus mocht je tijdens je vakantie aldaar zo’n mooie pan op de kop hebben getikt, haal hem dan dit weekend maar te voorschijn! We beginnen eens niet met een recept vol zeevruchten (raar maar waar), al lenen die zich prima voor een bereiding in de cataplana. Maar iedereen lust kip (frango), dus daar trappen we mee af!

Het handigste is om kipfilet te gebruiken (dan hoef je tijdens het eten niet te mieren met stukjes bot), maar je kunt gebruiken wat je zelf lekker vindt! En de botjes geven natuurlijk wel extra smaak aan je gerecht. Ook kun je voor kippenpoten kiezen, die behouden hun vorm goed. Ook met de rest van de ingrediënten kun je variëren, dat is het ideale van een cataplana! Voeg toe wat je lekker vindt.

Ingrediënten

Ongeveer een halve kip (in stukjes)
1 rode paprika
1 grote rijpe tomaat
1 ui
1  teentje knoflook
1/2 chouriço
zout & peper
droge witte wijn
1 bosje peterselie
1 gedroogde chili
theelepeltje tomatenpuree
olijfolie

Bereiding

Eerst het voorbereidende werk. Spoel de tomaat en paprika af. Snijd de tomaat zo fijn mogelijk en dan de paprika in reepjes. Halveer je ui en snijd deze in dunne plakjes. Pers je knoflookteentje uit en doe deze samen met de groenten in de cataplana. Snijd de chourico in plakjes en voeg ook deze toe. Afhankelijk van wel deel van de kip je gebruikt: Snijd je filets in blokjes, de halve kip in stukken, etc. Ook deze gaan daarna bij in de pan. Breng op smaak met zout en peper. Voeg een theelepeltje tomatenpuree, de fijngesneden peterselie en het pepertje toe. Besprenkel met olijfolie en voeg een flinke scheut witte wijn toe.

Sluit je cataplana en laat hem op lag vuur ongeveer 35 minuten koken (of tot de kip gaar is, afhankelijk van welk deel je hebt gebruikt). Je kunt hem ook in een op 220 graden voorverwarmde oven plaatsen, voor zo’n 40 minuten. Pas op als je de cataplana opent, er komt stoom vrij (die is heet)!

Serveer met rijst en een salade. In plaats van hem te serveren met rijst, kun je ook aardappels (in plakjes of stukjes) meekoken in de cataplana!

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.