Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Deze maand maken we hem eens klaar in de oven.
Dit recept heeft zijn oorsprong in de Beira Litoral. De naam komt voort uit het feit dat de bacalhau in de houtovens van de olieperserijen (lagar) werd klaargemaakt. In dezelfde ovens werden tegelijkertijd ook aardappelen en uien gebakken met schors. Daarna werd er rauwe knoflook aan toegevoegd en werd alles doordrenkt met voldoende verse olijfolie afkomstig van de molens. Met een heerlijk resultaat! Natuurlijk gaat dat tegenwoordig iets anders dan vroeger, maar het resultaat mag er nog steeds zijn.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Waarom zetten jullie de Bataafs a Murro niet op de ingedienden lijst. Ik denk dat een hoop Nederlandse mensen niet weten wat het is. Verder mijn complimenten voor jullie recepten en beschrijvingen werkelijk klasse. Woon zelf in Livramenti-Estoril ong. 8 maanden per jaar.
Dat recept staat voor volgende week op het programma! Ik heb de tekst aangepast, bedankt.
Heerlijk 8 maanden per jaar in Portugal, stiekem best een beetje jaloers. 😉