Recept: Polvo à Lagareiro

Inktvis, niet iets dat we in Nederland heel vaak eten. Jammer, want het is heerlijk! Gelukkig staat het in Portugal regelmatig op het menu. Of het nou gaat om octopus, pijl(staart)inktvis of een andere variant, de Portugezen weten er wel raad mee. Het recept van vandaag is er een waar we allebei dol op zijn, octopus met knoflookolie en aardappeltjes uit de oven, of zoals de Portugezen het noemen Polvo à Lagareiro. Helemaal niet moeilijk om te maken!

Vraag, om het jezelf niet al te moeilijk te maken, of de visboer hem voor je schoonmaakt! Laat je niet afschrikken door de zuignapjes, daar proef je niks van. 😉

Ingrediënten

1 octopus van ongeveer 1,5 kg
800 gram krieltjes
1 grote ui
1 bosje peterselie
4 à 5 tenen knoflook
1 laurierblaadje
Olijfolie
Zeezout
Peper

Bereiding

Zorg dat je je verse inktvis eerst invriest voor je hem gebruikt! Dit verkleint de kans op taaie stukken.

Haal de inktvis de avond voor je hem wilt gaan klaarmaken uit de diepvries en laat rustig ontdooien.

Spoel hem goed af onder koud stromend water. Doe de gehele octopus in een pan en voeg daar de ongepelde ui aan toe. Ook dit helpt om het gerecht mals te houden. Vul de pan met water, breng aan de kook en kook vervolgens ongeveer een uur en een kwartier.

Verwarm de oven voor op 200 graden

Was de krieltjes (of andere kleine aardappeltjes) goed en bestrooi rijkelijk met zeezout. Doe ze in een ovenschaal en zet deze afgedekt zo’n 45 minuten, op 200 graden, in de oven. Zodra ze klaar zijn, dit kan per oven iets verschillen qua tijd, druk je voorzichtig op elk aardappeltje zodat ze net wat openbarsten.

Pak een grote ovenschaal, bij voorkeur van klei (barro), en leg hier de inktvis is. Dit kan ook in stukken als dat makkelijker past. Pers de knoflook uit in dezelfde ovenschaal, voeg het laurierblaadje toe en giet dan een flinke laag olijfolie in de schaal. Als je een flinke hoeveelheid inktvis klaarmaakt, zoals in dit recept, mag er wel 1 cm olie in de schaal staan. Klop het overtollige zout van de aardappeltjes en leg deze rondom de inktvis in de ovenschaal. Zorg dat ze goed bedekt zijn met olijfolie. Zet de schaal nog zo’n 30 minuten in de oven. Je kunt de aardappeltjes eventueel halverwege een keer omdraaien. Haal uit de oven en garneer met wat fijngesneden peterselie.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.