Recept: Bacalhau com Alheira Gratinado

Het is september en de herfst is in aantocht. Dus het bacalhau recept van deze maand is een heerlijk ovengerecht: Bacalhau com Alheira Gratinado. Nou zou je op het eerste gezicht waarschijnlijk niet zo snel vis en worst met elkaar combineren in één gerecht, maar de smaken van de klipvis en alheira combineren perfect met elkaar. Alheira is een gerookte Portugese worstsoort die meestal gemaakt wordt op basis van gevogelte.

 

Bacalhau com Alheira Gratinado

Bacalhau com Alheira Gratinado

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

3

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

50

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 300 gram schoongemaakte bacalhau

  • 1 alheira

  • 300 gram  aardappels

  • 200 ml bechamel saus

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • olijfolie

  • 1 bosje verse peterselie

  • zwarte olijven

  • zout & peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C graden.
  • We beginnen met de bacalhau. Breng een pan water aan de kook en leg hier je bacalhau in. Kook de moten in ongeveer 12 minuten gaar en schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord. Laat de bacalhau iets afkoelen en verwijder vervolgens eventuele graten en vellen (die kunnen weg). Trek de vis met je vingers in grove stukken en zet apart.
  • Snijd de ui in dunne halve maantjes en pers de tenen knoflook. Zet een koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Voeg de ui toe en bak op laag vuur glazig. Zodra de ui glazig begint te worden gaat de knoflook erbij. Roer even goed door en bak rustig mee. Verwijder het vel van de alheira en trek hem met je vingers in stukjes boven de pan en bak mee tot het een mooi kleurtje heeft.
  • Kook je aardappels beetgaar en snijd ze vervolgens in de lengte doormidden en leg ze met de platte kant naar beneden op de snijplank. Snijd ze nu in dunne plakjes/halve maantjes. Deze gaan samen met de snippers bacalhau bij in de pan. Schep alles voorzichtig om. Voeg de helft van de bechamelsaus toe en laat op laag vuur rustig wat indikken. Proef even en breng indien nodig op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Snijd wat peterselie fijn en roer dit door het mengsel in de pan.
  • Pak een ovenschaal en schep hier het mengsel in. Giet de resterende bechamel saus er overheen en strijk wat glad over het gehele oppervlakte. Bak nu goudbruin en gaar op 200°C graden. Bestrooi voor het serveren met wat fijngesneden zwarte olijven en peterselie. Serveer met een lekkere salade.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • Variatietip: Indien gewenst kun je voor je de schotel in de oven zet de bovenkant bestrooien met wat paneermeel.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!